Persbericht: Unieke collectie bergfoto’s bij Dutch Mountain Film Festival

Persbericht: Unieke collectie bergfoto’s bij Dutch Mountain Film Festival

Winnaars DMFF Fotocompetitie exposeren van 23 februari t/m 1 maart naast bekende bergfotografen

De prijswinnaars van de DMFF Fotowedstrijd 2015 zijn bekend! In aanloop naar de vijfde editie van het Dutch Mountain Film Festival hebben meer dan 150 bergliefhebbers hun foto’s ingezonden. Met moeite heeft de vakjury de winnende foto’s gekozen. De beste tien inzendingen zijn te zien tijdens DMFF#5 van 23 februari tot en met 1 maart 2015 in Heerlen. Ook de prijsuitreiking voor de drie winnende foto’s vindt plaats tijdens het festival. Dat zijn de foto’s die het festivalthema ‘Waar de bergen beginnen’ het mooist en meest origineel hebben getroffen. Met dit thema wil DMFF aandacht vestigen op het feit dat het laaggebergte in Zuid-Limburg begint.

De winnende bergfoto van de DMFF Fotocompetitie is van Ruben Emanuel. Hij maakte een foto van bergbeklimmers die afdalen langs een graad. De sierlijke lijnen, uitgelezen licht-donkerbalans en het menselijke element overtuigden de jury, die bestond uit Andrew Davies, Roger Kengen (winnaar DMFF Fotocompetitie 2014), Paul Lahaye en Jac Weerts. Wino Wijnen wint de tweede prijs met een kleurrijk berggezicht dat volgens de jury ‘optimaal de charme van de bergen uitstraalt’. De derde prijs is voor Marijke de Coninck. Zij fotografeerde een bergwand loodrecht naar beneden, en maakte een mooie compositie van de klimster en de blauwe baai onder haar. De prijzen voor deze drie winnende foto’s worden door 450hPa Outdoor beschikbaar gesteld.

Unieke collectie foto’s

Naast de tien beste inzendingen van de DMFF Filmcompetitie zijn tijdens DMFF#5 ook foto’s te zien van drie bekende, internationale fotografen, ieder met een eigen thema. DMFF-fotocurator Paul Lahaye selecteerde deze fotografen op hun passie voor de bergen en de grote kwaliteit van hun werk. Elke fotograaf laat een ander aspect van de bergsport zien: bergwandelen, trail running en base jumping. De bergfoto’s zijn het hele festival te bewonderen in de foyer van Theater Heerlen. De unieke collectie foto’s wordt afgedrukt op dibond, mogelijk gemaakt door Vakcolor XL.

Drie bergsporten in foto’s

Base jumping en parapente staan centraal in de selectie van het werk van de Franse fotograaf-alpinist Alex Buisse. Zijn spectaculaire foto’s wonnen diverse prijzen en worden gebruikt door diverse bekende bergsportmerken. Door zijn netwerk is het Alex Buisse gelukt de kleine scene van base jumpers te documenteren in een bijzondere collectie foto’s die tijdens DMFF#5 te zien zijn.

Trail running is het thema van de Britse fotograaf Thomas Humpage. Hij is een freelancer die veel voor de toeristenbranche fotografeert en ook foto’s maakt tijdens zijn outdooractiviteiten. Zijn inspirerende beelden worden regelmatig gebruikt in magazines en brochures.

Berglandschappen staan centraal in het werk van de Nederlandse fotograaf Sean Vos. Al jong maakte hij kennis met bergwandelen en begon de landschappen te fotograferen. Sean Vos publiceert regelmatig over fotografie in de bergen, panoramafotografie en reportages over bergwandelen.

Cultureel en sportief randprogramma

De vijfde editie van het DMFF biedt naast bergfilms en bergfoto’s en de uitreiking van film- en fotoprijzen een uitgebreid cultureel en sportief randprogramma. Nieuw in deze vijfde editie is de expositie Bergcartoons waarin drie internationale cartoonisten hun kijk op de bergen geven. Er zijn lezingen, voordrachten en presentaties. Voor jonge bergsportliefhebbers komt er een speciaal kinderprogramma met onder meer een workshop ‘stop motion’ animatie. Verder biedt het DMFF#5 experimentele videofilms over het landschap door de ogen van de kunstenaar in het Beyond the Dutch Mountains Video Festival. Wie zelf actief wil worden kan deelnemen aan de hivernal trail op zondag 1 februari of mountainbiken op de mijnsteenbergen op zondag 1 maart. Het volledige programma van het DMFF#5 is te vinden op www.dmff.eu.

Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival in Noordwest-Europa en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering. Het DMFF is inmiddels een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het DMFF is lid van de International Alliance for Mountain Film, de organisatie ter promotie en bevordering van de berg cinematografie.

///////////////////////////

Het Dutch Mountain Film Festival wordt georganiseerd door Stichting Moving Mountains in samenwerking met o.a. Filmhuis de Spiegel, Parkstad Limburg Theaters, IAMF, Cinesud, de Duitse bergsportvereniging (DAV), Op Pad, VVV Zuid-Limburg, Respect the Mountains, Scouting Don Bosco en gemeente Heerlen. Het festival wordt mede ondersteund door Huis voor de Kunsten Limburg, M2015, APG, stichting FSI, gemeente Heerlen en INTERREG IV-A

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dutch Mountain Film Festival
Toon Hezemans, toon@dmff.eu
Thijs Horbach, thijs@dmff.eu
Tel. +31 45 5741108 / +31 (6) 547 85 642
Website: www.dmff.eu
facebook.com/DMFF.euBestel nu je tickets