Persbericht: Ondergrondse filmvertoning in het Jaar van de Mijnen

Persbericht: Ondergrondse filmvertoning in het Jaar van de Mijnen

Persbericht 5 januari 2015 Dutch Mountain Film Festival

Ondergrondse filmvertoning in het Jaar van de Mijnen
Preview Dutch Mountain Film Festival op zaterdagavond 17 januari diep onder Maastricht

Op zaterdag 17 januari organiseert het Dutch Mountain Film Festival een unieke ondergrondse preview van ‘The Cave Connection: Into the Unknown’ van Niko Jäger, een Nederlandse première. Deze spannende speleologische documentaire over een zoektocht in één van de diepste en meest uitgestrekte grottenstelsels ter wereld is in het kader van het Jaar van de Mijnen te zien in een voormalig NAVO-hoofdkwartier diep onder de grond in de oude mergelgrotten van Maastricht.

Claustrofobisch krappe grottenstelsels
In de zomer van 2014 was de reddingsactie van een gewonde speleoloog, die vast zat in een grot in de Berchtesgadener Alpen, live te volgen in de media. Speleologen, bergreddingswerkers en mijnwerkers werkten dagenlang aan deze lastige ondergrondse operatie. De documentaire ‘The Cave Connection’ geeft een goed beeld van de claustrofobisch krappe ondergrondse wereld. Filmmaker Niko Jäger volgde Kieran Mckay en zijn vrienden terwijl zij dieper en dieper afdaalden, op zoek naar een verbinding tussen twee grottenstelsels, in de wildernis van Nieuw-Zeeland.

Glückauf ervaring
‘The Cave Connection: Into the Unknown’ neemt de kijker mee de krapste dieptes in. De kijkervaring krijgt een extra lading door de ondergrondse locatie van de preview, diep in de Cannerberg in Maastricht. In het voormalige hoofdkwartier van de NAVO leefden en werkten ruim 300 man dag en nacht onder de grond; de beleving is vergelijkbaar met de industriële bedrijvigheid in de mijnen. De verbondenheid van mijnwerkers en speleologen wordt zichtbaar bij reddingsacties in ingestorte mijnen of voor beklemde speleologen. Na de ondergrondse filmvertoning ervaart de kijker een zelfde ‘glückauf’ als mijnwerkers na hun ‘sjicht’ of de geredde speleoloog van de Riesending-Schachthöhle afgelopen zomer.

Nederlandse première
De ondergrondse vertoning van ‘The Cave Connection: Into the Unknown’ (2014) in het kader van het Jaar van de Mijnen, vindt plaats op zaterdag 17 januari, om 19.30 uur, in het voormalige NAVO-complex, Cannerweg 798 in Maastricht. Het Dutch Mountain Film Festival presenteert deze speleologische documentaire, een Nederlandse première, in samenwerking met Limburgs Landschap en Nightscapes Productions, als preview op het DMFF dat plaatsvindt van 23 februari tot en met 1 maart in Heerlen. Aansluitend aan de ondergrondse preview is er een alt-folk americana concert door Cougars in America. Meer informatie en kaartverkoop via www.dmff.eu.

///////////////////////////

Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering. Het DMFF is een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het DMFF is lid van de International Alliance for Mountain Film, de organisatie ter promotie en bevordering van de bergcinematografie.

Het Dutch Mountain Film Festival wordt georganiseerd door Stichting Moving Mountains in samenwerking met o.a. Filmhuis de Spiegel, Parkstad Limburg Theaters, IAMF, Cinesud, de Duitse bergsportvereniging (DAV), Op Pad, VVV Zuid-Limburg, Respect the Mountains, Scouting Don Bosco en gemeente Heerlen. Het festival wordt mede ondersteund door Huis voor de Kunsten Limburg, APG, stichting FSI, M2015, gemeente Heerlen en INTERREG IV-A

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dutch Mountain Film Festival

Toon Hezemans, toon@dmff.eu
Thijs Horbach, thijs@dmff.eu
Tel. +31 45 5741108 / +31 (6) 547 85 642

Website: www.dmff.eu
facebook.com/DMFF.eu
twitter.com/DMFF_euBestel nu je tickets