Persbericht: Ondergrondse filmvertoning in het Jaar van de Mijnen

Persbericht: Ondergrondse filmvertoning in het Jaar van de Mijnen

Persbericht 17 februari 2015 Dutch Mountain Film Festival

Veel specials en premières bij vijfde Dutch Mountain Film Festival
DMFF#5 van 22 februari t/m 1 maart op diverse locaties in Zuid-Limburg

Het Dutch Mountain Film Festival is inmiddels een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het filmprogramma, met diverse previews en specials, de uitreiking van de DMFF Awards en de uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering trekken een breed publiek naar de verschillende locaties. DMFF#5 vindt plaats van 22 februari tot en met 1 maart in Zuid-Limburg. Met op zondag 22 februari een preview in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht en een fotosafari in de oude mijnstreek op de grens van Nederland en Duitsland.

Uitreiking DMFF Awards
Zaterdag 28 februari is de belangrijkste dag van het DMFF#5 met de uitreiking van de DMFF Awards en diverse premières en een mountainbikespecial in het DMFF filmprogramma. Er zijn een fototentoonstelling en cartoonexpositie voor tussendoor, of natuurlijk het populaire Bergsteigeressen van WOW Food. In het kader van de MTB-special organiseert DMFF met Cinesud een workshop Actioncam en onderdeel van het kinderprogramma is een workshop Stop motion bergfilm. Na de vertoning van ‘Hemelbestormers’ wordt er een discussie georganiseerd over de ethiek van het bergbeklimmen en het vastleggen van grote expedities. De houding van Wilco van Rooijen tijdens de expeditie die Geertjan Lassche voor deze documentaire vastlegde, roept naar verwachting veel discussie op.

Fotosafari mijnsteenbergen
Op zondag 22 februari organiseert Kunstencentrum Signe, mede in het kader van IBA Parkstad en M2015, de fotosafari ‘Bergen van Steen’ in de oude mijnstreek op de grens van Nederland en Duitsland. Een groep fotografen gaat op expeditie om de rol en beleving van de overgebleven steenbergen in het landschap te ontdekken. In het gebied tussen Parkstad, Baesweiler, Alsdorf en Würselen doen zij oriënterend en documenterend fotografisch veldwerk en bieden zo een actueel beeld van de oude mijnsteenbergen. De verschillende perspectieven van de verschillende deelnemers kunnen een nieuwe blik geven op de bekende omgeving van veranderende stadsdelen, landschappen en rafelranden daartussen. Een selectie van de opnamen van de fotosafari wordt vanaf 20 maart tentoongesteld in Kunstencentrum Signe in Heerlen.

Vallen en opstaan in Adelante
De kunst van het vallen en opstaan staat centraal in de DMFF special in revalidatiecentrum Adelante op woensdagavond 25 februari. Naast enkele korte mountainbikefilms is de prijswinnende, Nederlandse documentaire ‘enAbled’ te zien, van Allard Faas en Chilo Oostergetel. In deze film gaan paralympisch snowboarder en gouden medaillewinnaar Bibian Mentel en zitskiër en X-Gameswinnaar Kees-Jan van der Klooster voor het eerst heliskiën rond Zermatt. Enkele internationale freeride professionals gaan met hen mee. Beide Nederlanders worden voor het eerst geconfronteerd met de extreme omstandigheden van het freeride skiën. Voor de freeride pro’s is het minstens zo confronterend op pad te zijn met sporters met een lichamelijke beperking.

Films, fietsen en klimmen
Op vrijdagavond 27 februari is het DMFF met twee klimfilms in klimcentrum I-vy in Sittard. Beide films doen mee voor de DMFF Awards 2015 die op zaterdag 28 februari worden uitgereikt. In ‘Wall of Paine’ (2014) gaat cameraman Raphaël Jochaud mee met een paar Engelse klimmers om voor het eerst grote wanden in Patagonië te beklimmen. In ‘Passion for new routing’ (2014) van Yannick Boissinot staat de bekende Franse routebouwer Michel Piola centraal. Klimmen bij I-vy is ook onderdeel van het sportieve DMFF programma. Op zondag 1 maart worden ook diverse mountainbiketochten georganiseerd in Parkstad Limburg en een MTB-trail op de Pietersberg in Maastricht. Liefhebbers van cultuur kunnen de installatie ‘Relived Memories’ van Mike Kramer bezoeken bij SCHUNCK* in Heerlen.

Kaartverkoop en informatie: www.dmff.eu.

///////////////////////////

Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering. Het DMFF is een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het DMFF is lid van de International Alliance for Mountain Film, de organisatie ter promotie en bevordering van de bergcinematografie.

Het Dutch Mountain Film Festival wordt georganiseerd door Stichting Moving Mountains in samenwerking met o.a. Filmhuis de Spiegel, Parkstad Limburg Theaters, IAMF, Cinesud, de Duitse bergsportvereniging (DAV), Op Pad, VVV Zuid-Limburg, Respect the Mountains, Scouting Don Bosco en gemeente Heerlen. Het festival wordt mede ondersteund door Huis voor de Kunsten Limburg, APG, stichting FSI, M2015, gemeente Heerlen en INTERREG IV-A

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dutch Mountain Film Festival

Toon Hezemans, toon@dmff.eu
Thijs Horbach, thijs@dmff.eu
Tel. +31 45 5741108 / +31 (6) 547 85 642

Website: www.dmff.eu
facebook.com/DMFF.eu
twitter.com/DMFF_euBestel nu je tickets