Persbericht: Dutch Mountain Film Festival viert vijf jaar bergfilms in Nederland

Persbericht: Dutch Mountain Film Festival viert vijf jaar bergfilms in Nederland

Bergen in film, foto’s en cartoons bij vijfde editie DMFF van 23 februari t/m 1 maart 2015 in Heerlen

Het Dutch Mountain Film Festival viert zijn eerste jubileum. Van 23 februari tot en met 1 maart 2015 staan voor de vijfde keer bergen centraal in film, foto’s, cartoons en vele andere activiteiten in Heerlen en omgeving. Op zaterdag 28 februari is de uitreiking van de bergfilmawards van de DMFF Filmcompetitie. Daarnaast kent de jubileumeditie van DMFF zeker drie premières en twee specials. Voor het eerst zijn alle mountainbikefilms bij elkaar in één filmzaal te zien. Daarnaast presenteert DMFF in samenwerking met Buzz Media, het Huis voor de Kunsten Limburg en Cinesud, een nieuw cross-over project ‘Mijn Film’.

Het DMFF toont al vijf jaar de verhalen van berggebieden overal ter wereld, maar ook van de Euregio Maas-Rijn, daar waar de bergen beginnen. ‘Daar waar de bergen beginnen’ is ook het thema van deze jubileumeditie van het DMFF. Tijdens het bergfilmfestival krijgt het karakteristieke landschap van de Euregio, mede als gevolg van de steenkoolwinning, speciale aandacht. De heuvels van Zuid-Limburg zijn niet enkel decor voor mooie wandelingen en fietstochten, maar vormen ook natuurlijke taalgrenzen en bepalen de infrastructuur. Ook de architectuur, streekproducten en volkstradities zijn beïnvloed door de korte felle stijgingen in het landschap van dit laaggebergte dat zich uitstrekt van de Eifel en Ardennen tot aan de Hunsrück.

DMFF Filmcompetitie
Tot 31 december kunnen filmmakers hun inzending voor de DMFF Filmcompetitie insturen. De filmmakers maken kans op één van de drie prijzen, waarvan twee filmprijzen: de ‘Grand Prix’, de DMFF Award voor de meest artistieke en originele korte bergfilm, en de Best Newcomers Prize voor de eerste zelfstandige productie van nieuw, jong talent (beschikbaar gesteld door het Huis voor de Kunsten Limburg). De DMFF Scenarioprijs is voor het beste scenario voor een film, waarvan het speelveld wordt bepaald door het uitzicht van een berg in Euregio Maas-Rijn. Een selectie van de inzendingen voor de DMFF Filmcompetitie is tijdens het DMFF te zien als onderdeel van het DMFF Filmprogramma.

Cross-overproject ‘Mijn Film’
De Euregio en de voormalige mijnstreek staan centraal in het nieuwste onderdeel van het DMFF, het cross-overproject ‘Mijn Film’. Het project brengt in aanloop naar het DMFF schrijftalent, filmmakers, componisten en muzikanten uit de Euregio samen om korte verhalen te maken met als thema ‘de mijnberg’. De poëtische, filmische interpretaties over mijnbergen in de Euregio zijn te zien tijdens het DMFF Filmprogramma.

Cultureel en sportief randprogramma
De vijfde editie van het DMFF biedt naast films een uitgebreid cultureel en sportief randprogramma. Er is onder meer een expositie van bergsportfoto’s van drie internationale fotografen en de winnende foto’s van de DMFF Fotocompetitie. Nieuw is de expositie Bergcartoons waarin internationale cartoonisten hun kijk op de bergen geven. Er zijn lezingen, voordrachten en presentaties. Voor jonge bergsportliefhebbers komt er een speciaal kinderprogramma met ondermeer een workshop ‘stop motion’ animatie. Verder biedt het DMFF#5 experimentele videofilms over het landschap door de ogen van de kunstenaar in het Beyond the Dutch Mountains Video Festival. Wie zelf actief wil worden kan deelnemen aan de hivernal trail op zondag 1 februari of kan gaan mountainbiken op mijnsteenbergen op zondag 1 maart.

Het volledige filmprogramma en randprogramma van het DMFF is te vinden op www.dmff.eu. Ook is daar alle informatie te vinden voor inzendingen voor de DMFF Filmcompetitie en DMFF Fotocompetitie.

Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival in Noordwest-Europa en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering. Het DMFF is inmiddels een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het DMFF is lid van de International Alliance for Mountain Film, de organisatie ter promotie en bevordering van de berg cinematografie.

///////////////////////////

Nadere informatie voor de pers:
Dutch Mountain Film Festival
Toon Hezemans, toon@dmff.eu,
tel. +31 45 5741108 / +31 (6) 547 85 642
Thijs Horbach, thijs@dmff.eu
Website: www.dmff.eufacebook.com/DMFF.eu

Het Dutch Mountain Film Festival wordt georganiseerd door Stichting Moving Mountains in samenwerking met o.a. Filmhuis de Spiegel, Parkstad Limburg Theaters, IAMF, M2015 ,Cinesud, de Duitse en Nederlandse bergsportverenigingen (DAV en NKBV), Op Pad, VVV Zuid-Limburg, Respect the Mountains, Scouting Don Bosco en gemeente Heerlen. Het festival wordt mede ondersteund door Huis voor de Kunsten Limburg, APG, stichting FSI, gemeente Heerlen en INTERREG IV-ABestel nu je tickets