Over het Dutch Mountain Film Festival

Crossborder bergfilmfestival In het meest dichtbevolkte deel van noordwest Europa en in het meest vlakke land organiseren we een bergfilmfestival, daar waar de bergen beginnen, aan de rand van een bijzonder en grensoverschrijdend natuurgebied, het Rijnlands Leisteenplateau. Dit middelgebergte strekt zich uit over Duitsland, België, Luxemburg en een klein stukje Nederland (Limburg). Hier presenteert het DMFF een uitgebreid grensoverschrijdend film programma met historische bergfilms, documentaires, featurefilms en speelfilms. 

De films worden ingeleid door protagonisten, filmmakers en experts op het gebied van (berg)film. Een hele week films, voordrachten, lezingen en workshops voor studenten en professionals. De kunsthistorische betekenis van het landschap in film en beeldende kunst, de technische aspecten van het filmen onder extreme omstandigheden, over het voorbereiden van filmprojecten en scriptschrijven of het maken van reisverslagen staat centraal. Het hoogtepunt van het festival is het weekend wanneer het DMFF te gast is bij het Museumplein Limburg en de CROSSBORDER DMFF Award(s) worden uitgereikt. In de drie musea van het Museumplein Limburg zijn ook de DMFF fototentoonstelling en interactieve bergfilms te zien. In het Cube Design Museum worden verbanden gelegd met de bergfilm en de bergsport.

De bergfilm Een van de grote dilemma’s die de kunst al sinds de Romantiek bezighoudt is de spanning tussen mens en natuur. In hoeverre is de natuur die we afgebeeld zien wel ‘natuurlijk’? Kan de mens de sporen van zijn eigen aanwezigheid ooit uitwissen? Sterker nog: bestaat er zoiets als de objectieve natuur op foto of in film, wanneer er voor de registratie altijd een mens aanwezig moet zijn geweest? Nooit kun je je als mens onttrekken aan de mens, zelfs niet als je alleen bent. Enkele stappen buiten het frame van de ongerepte natuur en we zouden de hele filmcrew aan het werk zien… De bergfilm is een genre dat zich sinds het ontstaan van de cinema begeeft in dit spanningsveld: de mens in directe confrontatie met de ongetemde, woeste natuur. En bij elke richting binnen dit genre wordt die spanning anders zichtbaar. Met de bergwereld als summum van ongereptheid, verkent het genre elk landschap, zelfs imaginair of buitenaards.

Het landschap Het landschap neemt voor het DMFF een centrale plaats in. De spanning tussen mens en natuur biedt door de eeuwen heen een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars. De aantrekkingskracht van het ontembare, het ruige, het verborgene van de mens. Sinds het ontstaan van de film hebben filmmakers de woeste natuur proberen vast te leggen, vaak onder de meest extreme omstandigheden. Verhalen die zich afspelen in de barre bergwereld krijgen een extra lading door een overweldigend decor en de constante gevaren die op de loer liggen. De hedendaagse stadsmens verlangt hevig naar de ongereptheid van de natuur, liefst dicht bij huis. Voor filmmakers bieden de Limburgse heuvels, de Eifel en Ardennen, genoeg verhalen die de moeite waard zijn om te vertellen. In een tijd, waarin wij steeds afhankelijker zijn van techniek en permanent digitaal verbonden zijn, zoeken we meer dan ooit naar onthechting en ontkoppeling in de natuur, het liefst ver van de gebaande paden. We hunkeren naar verhalen van ruige avonturen, bovenmenselijke prestaties en veroveringen van het onbekende, voorbij de veilige grenzen van ons leven van alledag.   Het is niet vreemd dat het DMFF vanuit Limburg de grenzen overstijgt.  Internationaal denken en handelen en het spelen met grenzen zit in het DNA van Limburg. Wie in Limburg aan de grens woont, groeit ermee op. Kent de gebruiken van de buren, kent hun cultuur. Grenzen betekenen dan geen belemmeringen, maar kansen. Kansen om samen te creëren. Samen te werken, over de grenzen heen. Dat doen Limburgers en dus ook het DMFF.

Initiatief: Thijs Horbach, Toon Hezemans Organisatie: Stichting Moving Mountains en Filmhuis de Spiegel In samenwerking met: VVV Zuid LimburgDAV-Aachen, Jos Horbach, Op Pad, Scouting Don Bosco, Bergdorpje Vijlen, Heerlen, Respect the Mountains, CinesudSchunck, NKBV, IBA-Parkstad, Museumplein Limburg, Limburgs Museum, Apollo-Kino en Connect Limburg. Adviezen en fotoselectie: Paul Lahaye Grafische vormgeving: Het Vormlab, Petra Vroomen Realisatie website: The Web Project Technische ondersteuning en DMFF trailer: Jeroen Daemen, Upendi Vertalingen Engels: Andrew Davies, Chapter&Verse Mede mogelijk gemaakt door: gemeente Heerlen, gemeente Kerkrade, gemeente Vaals, Tejohaas Productions, Parkstad Limburg, Stadt Aachen, Pixelfusion. Het DMFF is lid van de International Alliance for Mountain Film.

Contact

Dutch Mountain Film Festival Korinthe 2 6343DK Klimmen The Netherlands Toon Hezemans toon@dmff.eu tel. +31 45 5741108 / +31 (6) 547 85 642 Thijs Horbach thijs@dmff.eu http://dmff.eu http://vimeo.com/dmff http://twitter.com/DMFF_eu http://www.pinterest.com/bergfilm http://www.facebook.com/DMFF.eu

ARCHIEF

Hier komt een overzicht van alle op het DMFF vertoonde bergfilms en de > DMFF Awards van de voorgaande edities.

IAMF

Het hoogstgelegen arthouse filmhuis van Nederland stond aan de wieg van het DMFF en is onze partner van het eerste uur.

Sluit je aan bij de grootste filmmakers-community in de Euregio Maas-Rijn! Cinesud is een platform voor (aankomende) audiovisuele professionals en organiseert jaarlijks vele netwerkevenementen, workshops en andere activiteiten. Cinesud is tevens het centrale aanspreekpunt wat film in de Euregio Maas-Rijn betreft en verbindt (buitenlandse) producenten en productiemaatschappijen met de lokale creatieve media industrie.

Bestel nu je tickets