Over het Dutch Mountain Film Festival

Steile heuvels, holle wegen, dalen met snelstromende beken, schilderachtige vakwerkhuizen en een soms onverstaanbaar maar aangenaam dialect: Zuid-Limburg is een stukje buitenland in Nederland. Hier beginnen de bergen, dít is het decor voor het Dutch Mountain Film Festival. 

Op dit meerdaagse festival staan berglandschappen en bergculturen centraal. Uit de documentaires en speelfilms spreekt liefde voor het landschap, ontzag voor de natuur, betrokkenheid bij moeder aarde en nieuwsgierigheid naar verre en minder verre bergculturen. Ieder jaar leidt dit tot een spraakmakend programma met historische filmverslagen, spannende docudrama’s, reportages over avontuurlijke expedities en experimentele outdoorprojecten en bijzondere arthousefilms. De beste films worden bekroond met de DMFF Award.

De films worden aangevuld met lezingen, workshops, tentoonstellingen, clinics, een bergrun in bergdorpje Vijlen en een wielertocht van het hoogste punt van Nederland naar het hoogste punt van België. Een uitgelezen aanleiding, kortom, voor de fanatieke bergsporter, de gezonde buitenmens, filmliefhebber en reguliere bioscoopbezoeker om een bezoek te brengen aan Nederlands hoogste of misschien zelfs meest verheven filmfestival.

De bergfilm. Van oudsher worden kunstenaars door bergen geïnspireerd. Een kleine honderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd van een nieuw genre, de bergfilm. Die kent een eigen beeldtaal met zijn eigen symbolische en mythische betekenis. Beelden van angstaanjagende panorama’s, onbedwingbare rotswanden, geheimzinnige gletsjers worden afgewisseld met benauwende shots van handen die ternauwernood naar houvast grijpen, voeten die wegglijden en levensreddende haken die plots losschieten. De verticale wildernis confronteert de mens met zijn angsten, nietigheid en sterfelijkheid en roept existentiële vragen op. Iedere bergfilm, dramatisch dan wel filosofisch, reduceert zijn personages vroeg of laat tot een minuscuul stipje in de natuur.

De technische uitdagingen en bijzondere camerastandpunten maken de bergfilm tot de meest innovatieve cinema. Door de explosieve groei van buitensporten, de steeds kleinere en lichtere camera’s en de distributiemogelijkheden van het internet wordt er steeds meer geëxperimenteerd in outdoorfilms. Digitale beeldtechnieken, minuscule (helm)camera’s, zipwires en drones zijn niet meer weg te denken. Een speeltuin en leerschool voor filmmakers. Daarnaast blijven er regisseurs die los van alle trends op zoek blijven naar een manier om de tijdloze vehalen en geheimen uit de bergen te vangen.

Bergfilmfestival. Over de hele wereld worden bergfilmfestivals georganiseerd. Het Banff Mountain Filmfestival in Canada, het festival van Graz in Oostenrijk en Trento in Italië behoren tot de oudste en bekendste. Die zijn verenigd in de International Alliance for Mountain Film (www.mountainfilmalliance.org). Het DMFF maakt sinds 2014 deel uit van deze alliantie maar onderscheidt zich door het accent te leggen op artistieke producties, de aandacht voor beginnende talenten uit de regio en de Euregionale samenwerking. Want naast het evenement in Heerlen is er een volwaardig programma in Aken, vijftien kilometer verderop in Duitsland.

Initiatief: Thijs Horbach, Toon Hezemans Organisatie: Stichting Moving Mountains en Filmhuis de Spiegel In samenwerking met: VVV Zuid LimburgDAV-Aachen, Jos Horbach, Op Pad, Scouting Don Bosco, Bergdorpje Vijlen, Heerlen, Respect the Mountains, CinesudSchunck, NKBV, IBA-Parkstad, Limburgs Museum, Apollo-Kino  Adviezen en fotoselectie: Paul Lahaye Grafische vormgeving: Het Vormlab, Petra Vroomen Realisatie website: The Web Project Technische ondersteuning en DMFF trailer: Jeroen Daemen, Upendi Vertalingen Engels: Andrew Davies, Chapter&Verse Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, gemeente Heerlen, Tejohaas Productions,  Parkstad Limburg, Stadt Aachen, Pixelfusion. Het DMFF is lid van de International Alliance for Mountain Film.

Contact

Dutch Mountain Film Festival Korinthe 2 6343DK Klimmen The Netherlands Toon Hezemans toon@dmff.eu tel. +31 45 5741108 / +31 (6) 547 85 642 Thijs Horbach thijs@dmff.eu http://dmff.eu http://vimeo.com/dmff http://twitter.com/DMFF_eu http://www.pinterest.com/bergfilm http://www.facebook.com/DMFF.eu

ARCHIEF

Hier komt een overzicht van alle op het DMFF vertoonde bergfilms en de > DMFF Awards van de voorgaande edities.

IAMF

Het hoogstgelegen arthouse filmhuis van Nederland stond aan de wieg van het DMFF en is onze partner van het eerste uur.

Sluit je aan bij de grootste filmmakers-community in de Euregio Maas-Rijn! Cinesud is een platform voor (aankomende) audiovisuele professionals en organiseert jaarlijks vele netwerkevenementen, workshops en andere activiteiten. Cinesud is tevens het centrale aanspreekpunt wat film in de Euregio Maas-Rijn betreft en verbindt (buitenlandse) producenten en productiemaatschappijen met de lokale creatieve media industrie.

Bestel nu je tickets