Het Bergdorpje

Documentaire over het enige bergdorp van Nederland

Dit jaar maakt filmmaker Roel Willems een tijdsbeeld van een uitzonderlijk Limburgs dorp, Vijlen. In 2016 viert het dorp haar 1000 jarig bestaan. Willems volgt een jaar lang verschillende dorpsbewoners. Het gaat om geboren en getogen Vijlenaren, maar ook om zogenaamde “import inwoners”. In sommige gevallen inwoners van boven de rivieren. De documentaire gaat op het DMFF#7 in première, voorafgaand aan de uitreiking van de DMFF Awards op vrijdag 10 februari in Kerkrade.

Terwijl het platteland in Limburg, en het Heuvelland in het bijzonder, te kampen heeft met de krimp, slaagt Vijlen er in om het hoofd boven water te houden. Sterker nog: er is sprake van economische expansie. Zo is het aantal horecabedrijven de laatste jaren toegenomen en worden er goede zaken gedaan. Voor de ondernemers is het de enige manier om het dorp en al haar functies te laten overleven, maar voor autochtone bewoners een bedreiging van de kwaliteit van leven en het behoud van Limburgse tradities en levenswijze in het bijzonder.

De intentie past geheel bij de visie van het bergfilm festival. Directeur Toon Hezemans van het DMFF: “Hier beginnen de bergen! We leven in een tijd waarin we enerzijds steeds verder van de natuur en de tradities van de kleine gemeenschap komen te staan, maar van de andere kant daar naar terug verlangen en willen koesteren. Dat in relatief afgelegen, moeilijker bereikbare plaatsen, de traditie en gemeenschapszin langer overleefd en dat zo gezien Vijlen ook echt als een bergdorpje gezien kan worden. ”

CROWDFUNDING

De makers van de film gaan voor de nabewerking en Engelse vertaling gebruik maken van crowdfunding. “Ondanks een bescheiden budget is er het afgelopen jaar veel werk verzet en een mooie film op de planken gekomen. We zijn onze sponsoren enorm dankbaar voor hun steun en uiteraard ook het DMFF voor de kansen die we krijgen. Nu willen we de film nog gereed maken voor  de filmzalen en distributie naar het buitenland”, aldus filmmaker Roel Willems. Meer over de crowdfundactie op www.hetbergdorpje.nl

De film “Het Bergdorpje” is tot stand gekomen door financiële ondersteuning van de gemeente Vaals, Gulpener Brouwerij, de Stichting 1000 Jaar Vijlen, Landal Greenparks en Have a Byte Web development, Design & Marketingconcepten.

Bestel nu je tickets