White Sun

Regisseur: Deepak Rauniyar
Jaar: 2016
Speeltijd: 89 minuten
Taal: Nepalees
Ondertiteling taal: Nederlands

Chandra, een Maoïst die tegen het regime in Nepal heeft gevochten, wordt bij terugkomst in zijn geboortedorp allesbehalve met open armen ontvangen. Het ritueel waarbij zijn zojuist overleden vader de berg moet worden afgedragen om aan de voet gecremeerd te worden, legt de littekens bloot die de burgeroorlog heeft achtergelaten.

Tien jaar burgeroorlog werd in 2006 in Nepal afgesloten. De zegevierende maoïstische rebellen stelden een nieuwe grondwet op waarin gelijkheid van alle burgers voorop staat. Maar argwaan en wrok slijten langzaam. En oude tradities, plus het kastensysteem en de vrouwenonderdrukking die daarbij horen, laten zich niet zomaar vervangen. Dat merkt voormalig strijder Chandra als hij na de dood van zijn vader terugkeert naar zijn dorp. Onderweg met het lijk naar de crematieplaats raakt hij slaags met zijn broer Suraj, waardoor de lijkbaar halverwege de berg strandt. Chandra zoekt hulp bij de politie, voormalige strijdmakkers en andere dorpelingen, maar vangt telkens bot.

Regisseur Deeprak Rauniyar weet alles perfect in balans te houden. Het collectieve oorlogstrauma openbaart zich in persoonlijke wrijving, nationale politiek sijpelt in het dorpsleven. Met een hoofdrolspeler die half gelaten, half gefrustreerd de klappen opvangt.(uit het programma van IFFR)

 

 

Deze openingsfilm van het Bergfilmfestival van Kathmandu in 2016 was een dappere en terechte keuze. De burgeroorlog in Nepal ligt nog vers in het geheugen en dat maakt de film op z’n minst gewaagd. Desondanks was het publiek enthousiast en durfde men de discussie met de regisseur zonder schroom aan.

 

vrijdag 20 oktober 2017

20.00 uur in Filmhuis De Spiegel

tickets >

 
Bestel nu je tickets