Last base

Regisseur: Aslak Danbolt
Jaar: 2014
Speeltijd: 15 minuten
Taal: Noors
Ondertiteling taal: Engels

De Noorse regisseur Aslak Danbolt heeft langere tijd een groep basejumpers gevolgd voor een documentaire. De dood van een van hen was het uitgangspunt voor deze korte speelfilm, waarin twee jumpers boven op de Katthammeren (1200 meter) in West-Noorwegen de as van hun neergestorte vriend gaan verstrooien.
De crew moest alle apparatuur de berg op slepen, waardoor Danbolt de indruk had dat hij aan een Fitzcarraldo-achtig project was begonnen. De omstandigheden werden nog zwaarder toen er boven opeens een sneeuwstorm opstak en de crew gedwongen werd vijf dagen op de berg te bivakkeren. ,,Het had soms meer weg van een poolexpeditie dan van een filmopnameā€, zegt Danbolt. Hij wilde vooral de spanning en stilte vangen van de laatste momenten net voor de sprong. Daar hoort geen filmmuziek bij, vindt de regisseur, alleen een zucht wind en, inderdaad, stilte. Die past goed bij de dreiging die langzaam toeneemt in de film, omdat er onweer op komst is en de twee vrienden het niet eens worden over of ze gaan springen of niet. Voor de een is het in ieder geval zijn laatste sprong, dat heeft hij zijn zwangere vrouw beloofd.
Aslak Danbolt werkt nog aan een volwaardige speelfilmversie van Last Base, waarmee hij in 2014 afstudeerde aan de London Film School.
Bestel nu je tickets