Bhagyale Bachekaharu – Nepal Earthquake: Heroes, Survivors and Miracles

Regisseur: Ganesh Panday
Jaar: 2015
Speeltijd: 46 minuten

Op 25 april 2015 om 11.56 uur wordt Nepal getroffen door een verwoestende aardbeving (7.8). Het epicentrum ligt 144km. van hoofdstad Kathmandu. Het bergachtige gebied bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden (en wederopbouw). De aardbeving doodt 9.000 mensen en veroorzaakt meer dan 20.000 gewonden. Honderdduizenden mensen zijn dak- en thuisloos.

De Nepalese journalist Ganesh Panday presenteerde drie maanden na de aardbeving deze documentaire over zeven mensen die aan de dood ontsnapten. Interviews met overlevenden en reddingswerkers worden afgewisseld met live-beelden van de gebeurtenissen. Te zien is onder meer hoe de antieke Dharahara-toren in elkaar stort, terwijl bezoekers van het uitzicht stonden te genieten. Wonder boven wonder overleeft Babita. Baby Sonis wordt na 22 uur teruggevonden in het puin. Rishi ligt vier dagen in een verwoest gebouw en Pemba wordt zelfs nog na vijf dagen gered.

‘Bhagyale Bachekaharu’ vertelt van de verschrikkingen en de littekens. Rond het epicentrum is geen enkel gezin meer compleet. Veel mensen zagen hun dromen verwoest worden. Velen zijn onzeker over de toekomst. Toch hebben veel mensen hoop op een beter leven. Ganesh wil de effecten van de aardbeving laten zien. Naast het verhaal over de overlevenden en redders vraagt hij aandacht voor de toekomst. Dichter Madhav Prasad Ghimire, die de aardbevingen van 1934 en 2015 overleefde, brengt dit onder woorden. ‘Naschokken zijn tekens van verandering.’
Bestel nu je tickets