DMFF Awards

DMFF Awards 2017 jury rapport

Crossborder DMFF Award

Through the Unknown (Verso l’ignoto)

Federico Santini, director

Italie 2016

Respect voor de berg, je vrienden en het leven, dat is de boodschap van deze film. De top is niet het hoogste doel voor de maker, het is de route er naar toe. Het hoofdpersonage kiest dan ook niet voor de eenvoudigste weg. Zijn doel om omhoog te komen is minstens zo sterk als die van de berg, om de klimmer eraf te krijgen. In alle openheid zien we hoe de klimmer omgaat met de obstakels die zich op zijn weg opwerpen. Een emotionele woordenwisseling met zijn klim-maat, de angst, de kracht, de gelatenheid en trots bij het behalen van het hoogst mogelijke punt in de route, de euforische blijdschap hogerop de berg, bij een nieuwe poging. Het draagt bij tot een diepe identificatie met de klimmer.

De regisseur én cameraman blinkt in deze documentaire uit met een evenwichtige montage van fascinerende en vaak intieme en beklemmende beelden die geen moment verveelt en de kijker meesleurt, de flanken op van de Nanga Parbat. De voorbereiding, het reilen en zeilen in het basiskamp en de beklimming van de berg worden afgewisseld met pakkende flashbacks waarmee we een indringend beeld krijgen in de zieleroerselen van een getergde klimmer. De film toont het gevaar en de schoonheid van het klimmen in hooggebergte en enthousiasmeert de kijker, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

De regisseur geeft de kijker de kans de waanzin te voelen, bijna aan te raken, diep in het hoofd en het hart van Nardi, het hoofdpersonage. Wel lijkt de documentaire opgedeeld in twee delen. Na de beklimming van de Mummery-route, sluit de klimmer zich aan bij een toppoging van een Spaanse klimmer. Hiermee lijkt de film te veranderen in een vrij traditionele expeditiefilm. Totdat de klimmer in de Death Zone belandt. Euforie, drama en opvallende nuchterheid en gelatenheid wisselen daar elkaar in hoog tempo af. Het is een overweldigende sensatie die intrigeert. Een absolute must-see.

Unaniem heeft de jury THROUGH THE UNKNOWN van regisseur FEDERICO SANTINI verkozen tot winnaar van de Crossborder DMFF Award 2017.

De Spiegel Best Newcomer Award

In Between

Rolf Steinmann, director

Duitsland 2015
Een gierende sneeuwstorm geselt een kale hoogvlakte in het Arctisch gebergte. Je verwacht er niks, geen enkel leven, het ademt alleen maar vijandigheid uit. Maar dan doemt een mysterieus wezen op op uit de storm, bijna als een standbeeld. Wat volgt is een prachtig document over een dier wat geen kant meer op kan. Naar het noorden is niets meer, het zuiden is te warm. Dit dier wordt met uitsterven bedreigd en juist daarom is het zo mooi dat de regisseur deze machtige wezens heeft vastgelegd.

De regisseur én cameraman is zeker géén ‘nieuwkomer’, maar een eigen productie maakte hij nog niet. Met deze documentaire laat hij zien dat een kleine film een groots resultaat kan opleveren. De jury is echter niet geheel overtuigd over de keuze van de stem van de voice-over, waardoor het onderliggende verhaal letterlijk en figuurlijk ondersneeuwt in het visuele geweld. Maar de film belooft veel voor de toekomst van Steinmann als filmmaker.

De jury wil deze ambitie stimuleren met het toekennen van de Der Speigel Best Newcomers Prize voor de fascinerende korte film: IN BETWEEN van ROLF STEINMANN

Parkstad Limburg Jury Award

Mira

Lloyd Belcher, director

Hong Kong 2016

Wanneer je als klein meisje in Nepal iedere dag de berg op en neer holt voor om water te halen, te hooien, vee te hoeden of om naar school te gaan, dan kan dat onbewust de basis leggen voor iets groots. Deze film gaat over zo’n meisje. Een meisje met een vrolijke, onschuldige blik, maar met een enorme conditie, wilskracht en een incasseringsvermogen waar menigeen jaloers op zou zijn.

In deze  klassieke documentaire wordt er een scala aan actuele thema’s behandeld, waaronder de drang om te winnen, om te gaan met verlies en boven alles niet te vergeten waar je vandaan komt. De film barst van het politiek engagement en komt nadrukkelijk -en zeer terecht- op voor de rechten van de vrouw, maar is boven alles bovenal een ontzettende feel-good-movie.

De winnaar van de Jury Award is een ontroerende documentaire met prachtige actiebeeld en adembenemende panorama’s. Het is onmogelijk onberoerd te blijven bij de scene waarin het hoofdpersonage haar net verworven trofee bekijkt, beschrijft en poetst. De jury is verliefd op dit Nepalese meisje, haar talent, enthousiasme en haar doorzettingsvermogen. We hopen nog veel van- en over haar te zien.

De overtuigende en unanieme winnaar van de Parkstad Limburg Jury Award is dan ook MIRA van LLOYD BELCHER.

Eervolle vermeldingen

Face to Face

Bertrand Delapierre, director

Frankrijk, 2016

Er zijn wel duizend films gemaakt met de Eiger Noordwand als onderwerp, maar niet eerder zag de jury de berg van zo dichtbij, zo mooi in beeld gebracht. Het plaatsen van een klim-tool, de stijgijzers die zich vastzetten in het ijs, een karabiner bungelt in de lucht, alles in close-up, alsof je er zelf naast klimt.

In Face to face neemt regisseur Delapierre ons mee de Eiger op, maar ook naar Grindelwald, het dorp aan de voet van de berg. Dat lijkt een goede keuze, maar de uitwerking had beter gekund. Mede door de gebruikte muziek bij de klimscenes, vallen de scenes in het dorp een beetje tegen, met hun ingetogeheid en afstand tot het onderwerp. Het is al met al een opwindende klimfilm, waarbij de interviews soms overbodig zijn.

De jury kent aan Face to Face een eervolle vermelding toe, voor de uitzonderlijk pakkende manier waarop de beklimming in beeld is gebracht.

DMFF Filmjury 2017

Edmond Ofner

Edmond heeft veel ervaring opgebouwd in de klimwereld. Eerst als extreem alpinist in de Alpen, later in de Himalaya. Na verschillende expedities (Everest, Hindu Kush, Makalu) begon hij ook de camera ter hand te nemen en hij maakte zijn eerste film tijdens een dramatisch verlopen beklimming van de noordwand van de Jannu (7710 m). Later zou die film een Gouden Camera winnen op het filmfestival in Graz. Hij stond als cameraman op de top van de Everest, filmde de Nldse K-2 expeditie, een huzarenstukje was het filmisch verslag van de epische expeditie naar de Geografische Noordpool, maar ook door de Australische Gibson-desert of de Amazone. Een ervaren man met een hart voor avontuur en met een kritisch filmisch oog.

Chilo Oostergetel

Chilo Oostergetel (1971)  is vrij gevestigd film- en documentairemaker. Als jongetje van 8 maakte hij zijn eerste ‘skifilm’ met de 8mm filmcamera van zijn vader. Het filmvirus sloeg toe en heeft hem niet meer losgelaten.

In 1994 behaalde hij zijn Master Film- & televisiewetenschappen aan de Uva. Er volgde een stormachtige carriere met tussenstops als meercameraregisseur, hoofd-regie bij SBS Productions en regisseur voor televisieprogramma’s en commercials. De laatste jaren legt hij zich toe op werk als d.o.p. voor korte films en documentaires.

Sinds 2008 is hij als extern gecommitteerde verbonden aan de Academy for Digital Entertainment van de NHTV Breda University of Applied Sciences. In 2015 oogstte zijn film’EnAbled’ (een co-productie met Allard Faas) internationaal veel bewondering en verschillende laureaten.

‘My life is better than your vacation’ is zijn credo en dat klopt. Zijn werk brengt hem van de zinderende flanken van de Kilimanjaro tot de ijskoude steppe’s van Lapland… En alles daartussen en -omheen.

Susanne Opstal

Susanne studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Filmacademie (regie). Sinds het eerste jaar van haar studie aan de Filmacademie zoekt Susanne zowel visueel als inhoudelijk de grenzen van het documentairegenre op. Dit resulteerde in de film Simulacrum (2013), waarvoor ze onder andere 3D image mapping gebruikte. Maar ze werkt ook klein en observerend, zoals in haar nieuwe documentaire over de Westboro Baptist Church. Haar laatste film, Nowhere Place, won de documentaire Wildcard van het Nederlands Filmfonds.

DMFF Awards 2016 jury rapport

Crossborder DMFF Award

K2 – Touching the sky

Voor een klimmer bestaan verleden en toekomst niet, aldus de filmmaker. Het gaat om de focus van het moment, het parcours, het gevecht tegen de elementen en de menselijke wilskracht.

De K2 is de op één na hoogste berg ter wereld en klimtechnisch één van de allerzwaarste, waar veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Regisseur Eliza Kubarska, zelf ook alpinist, trekt met een aantal nazaten van omgekomen klimmers naar de K2. Een zoektocht naar een allesbepalend moment in het verleden, de menselijke psyche en het ‘schuldige landschap’ dat hun ouders voor het laatst zagen. De film is een aaneenschakeling van beklijvende beelden; de overblijfselen van klimtochten in al dan niet menselijke resten, de ter plekke gemaakte plaquettes tegen de ruwe rots geplakt, het verdriet en de onmacht.

Kubarska weet door de knappe montage, een kalme interviewtechniek en een bijzondere soundtrack de levens van de kinderen en de omgekomen ouders bij elkaar te brengen. De film komt ook voort uit haar eigen complexe dilemma; hoe verantwoord is het om als gepassioneerd alpinist een kinderwens te koesteren, in de wetenschap dat de beklimming van sommige bergen een russische roulette van leven of dood zijn? Op onsentimentele doch diepmenselijke wijze weet Kubarska de pijn en het gemis van de achterblijvers weer te geven, en de toeschouwer mee te slepen in fundamentele vraagstukken van opoffering, liefde en de verscheurende keuze tussen het volgen van een alles-verterende passie of er –letterlijk- zijn voor een ander.

De Spiegel Best Newcomer Award

Miejsce (The Place)

Een cinematografisch kleinood dat vertrekt van één plek, hooggelegen in het Tatra-gebergte. In een weerstation, dat sinds 1938 metingen verricht, volgen we de werknemers in een fraaie registratie van alledaagse handelingen; metingen en administratie. Af en toe wordt de blik naar buiten gericht; het verloop van dag en nacht, de aflossende werknemer, het aangekleefde ijs..

Regisseur Julia Poplowska maakte hiermee eerder een kunstwerk dan een documentaire. Een machtig miniatuur vol ingenieuze cameraconstructies, een prachtige soundtrack en een poëtische kracht die appelleert aan veel meer dan alleen de werkelijkheid van het weerstation. De subtiele spanning en af en toe een wezensvreemd element (zoals de Japanse bergwandelaar die plots aan de deur verschijnt) en de vragen omtrent tijd en ruimte geven deze documentaire het elan van een zinderend SF-avontuur…

Parkstad Limburg Jury Award

First Ascent – Kunyang Chhish East

Wars van alle valse heroïek klimmen drie mannen naar de 7400 meter hoge oostelijke top van de Kunyang Chhish, in de Pakistaanse Karakoram. Weg van de drukte rondom de bergen van boven de 8000 meter en het alpine-toerisme, bedwingen de mannen een piek die nooit eerder is beklommen.

Tegenslagen door slecht weer, en door het feit dat één van de klimmers kort voor vertrek bijna zijn duim afzaagt, worden zuiver en zonder opgezwollen dramatiek in beeld gebracht.

Heel nuchter filmen de klimmers zich naar de top, calamiteiten worden telkens met de nodige inventiviteit overwonnen. Het verhaal wordt door filmmaker Matteo Vettorel, mooi en deels in flashbacks verteld en de beelden van het landschap zijn onvergetelijk. Bijzonder in de film zijn de onderhuidse humor en gerelativeerde emoties tijdens het eindeloze wachten, en een paar hilarisch-onwaarschijnlijke locaties van hun bivak. De makers weten een indringend en geloofwaardig verhaal neer te zetten waar zowel klimmers als niet-klimmers zich in kunnen verplaatsen.

Eervolle vermeldingen

 (beide in de categorie Best Newcomer) 

 

Nini

Een intrigerend familieverhaal over de klimmende ouders van Lorenzo van wie de vader in 1938 verongelukt in het Mont Blanc-massief. Na de dood van zijn moeder vindt Lorenzo de unieke documenten terug van de vroegere klimpassie van zijn ouders. De koffer bevat dagboeken, foto’s en films, zeer bijzonder door het schrijf- en cameratalent dat beiden hierin tentoonspreiden.

De wonderlijke beelden uit de jaren 30 en de voice over die verhaalt uit de dagboeken zijn zo prachtig dat filmmaker Gigi Giustiniani het geheel heel zuiver en geconcentreerd kan overbrengen. De film is geconstrueerd uit de liefde voor de bergen en elkaar; de camera dwaalt slechts over de originele fotoboeken en de beklijvende 16mm films van de moeder; Nini Pietrasanta.

 

Tom

Een onopgesmukte documentaire over de zoon van Alison Hargreaves, die in 1995 verongelukt bij de afdaling van de K2. Tom Ballard, die de klimpassie van zijn moeder op schijnbaar onverschillige wijze verderzet, trekt met zijn vader jarenlang rond in de Alpen, ze kamperen in een aftandse bus in de winter. Hij heeft het onzalige plan in zijn hoofd gekerfd om de zes grote noordwanden van de Alpen in één winter te beklimmen.

Een vastberaden doch weinig vrolijke man van 26 die geen enkele vorm van euforie toont na zijn helse onderneming. Het is verfrissend om te zien hoeveel moeite de zoektocht naar overleving kost, zowel fysiek als financieel, het is een constant bedelen om media-aandacht en geld. Een navrante werkelijkheid die weinig aan bod komt in het bergfilmgenre.

De blik van de wachtende vader en van enkele mensen om hem heen spreken boekdelen.

Het is een ontluisterend en rauw portret, er wordt niets mooier voorgesteld dan het is. Een jongeman die klimt omdat het in zijn genen zit en niets anders kan, en er ook zo goeds als niets over zegt. De kijker mag, naast genieten van de low-budget beeldkwaliteit, het geheel zelf psychologisch duiden…

DMFF Filmjury 2016

Peter Daalder (NL)

Peter Daalder (65), 40 jaar gewerkt in de dagbladjournalistiek. In die periode als specialisme altijd aandacht gehad voor alle vormen van bergsport en toerisme in berggebieden. Sinds zeven jaar als vrijwilliger van de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) hoofdredacteur van het ledenmagazine Hoogtelijn (38.000 oplage). Daarnaast liefhebber van film en vaste gast in filmhuis NatLab in Eindhoven.

Rob delsing (NL)

Rob Delsing is docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design, een onderdeel van de Faculty of Arts Maastricht. Zijn expertise ligt op het gebied van multimedia storytelling en storytelling in film. Daarnaast is hij als onderzoeker betrokken bij het lectoraat Datavisualisatie waar hij onderzoek doet naar storytelling met data. Voorheen was hij actief als multimedia vormgever en was onder andere medeoprichter van bureau BIC Multimedia. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de kunstacademie in Maastricht.

Jean Bernard Koeman (B)

Jean Bernard Koeman (1964) is beeldend kunstenaar, tentoonstellingsmaker en scenograaf. Hij maakt tekeningen, sculpturen en installaties. Van 1998 tot 2002 was hij de bezielende directeur van W139 in Amsterdam. Als gastdocent is hij verbonden aan MAPS (Master of Art in Public Sphere in Sierre, Zwitserland), en de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is als scenograaf betrokken bij Les Ballets C. de la B. / Gent en Toneelhuis in Antwerpen. Verder is hij kunstverzamelaar, wereldreiziger en culturele veelvraat tout court.

Trofee DMFF Award

Marmeren Steenman, deels bewerkt.

Kunstenaar:     Leo Horbach, Kerkrade.

De DMFF Awards werden uitgereikt aan:

DMFF 2017

Crossborder DMFF Award 2017

Titel: Through the unknown (Verso l’ignoto)
Regisseur: Federico Santini
Trailer: https://vimeo.com/196722696

 

De Spiegel Best Newcomer Award 2017
Titel: In between
Regisseur: Rolf Steinmann

Trailer: https://vimeo.com/148059977

 

Parkstad Limburg Jury Award 2017
Titel: Mira

Regisseur: Lloyd Belcher

Trailer: https://vimeo.com/193345926

DMFF 2016

Crossborder DMFF Award 2016

Titel: K2 – Touching the sky
Regisseur: Eliza Kubarska
Trailer: https://vimeo.com/152961544

 

De Spiegel Best Newcomer Award 2016
Titel: Miejsce
Regisseur: Julia Poplowska

Trailer: https://vimeo.com/153076631

 

Parkstad Limburg Jury Award 2016
Titel: First Ascent – Kunyang Chhish East

Regisseur: Matteo Vettorel,

Trailer: https://vimeo.com/153077624

DMFF 2015

DMFF Award 2015

Titel: Hemelbestormers/ Killerslope
Regisseur: Geertjan Lassche
Trailer: http://vimeo.com/113680814

 

DMFF Best Newcomer Award 2015
Titel: Fabiola
Regisseur: Karlijn Milder
Trailer: http://vimeo.com/118581804

 

DMFF Parkstad Limburg Award 2015
Titel: Live for Passion
Regisseur: Pavol Barabáš

Trailer: https://vimeo.com/109003444

DMFF 2014

DMFF Award 2014

Titel: Steps
Regisseur: Ride Greener
Trailer: http://vimeo.com/84066447

 

DMFF Best Newcomers Award 2014
Titel: Tyndyk
Regisseur: Franz Walter
Trailer: http://vimeo.com/84064989

 

DMFF Spiegel Award 2014
Titel: Kurt und der Sessellift
Regisseur: Thaïs Odermat
Trailer: http://vimeo.com/84536373

Bestel nu je tickets