Archief 2017

White Sun

Deepak Rauniyar
2016

Deze openingsfilm van het Bergfilmfestival van Kathmandu in 2016 was een dappere en terechte keuze. De burgeroorlog in Nepal ligt nog vers in het geheugen en dat maakt de film op z’n minst gewaagd. Desondanks was het publiek enthousiast en durfde men de discussie met de regisseur zonder schroom aan. Het DMFF vertoont in samenwerking met Filmhuis De Spiegel de vóórpremiere op vrijdag 20 oktober 2017 in het hoogstgelegen filmhuis van Nederland.

En Amont du Fleuve

Marion Hänsel
2016

Roadmovie in een schitterend Kroatisch rivierlandschap. Voor de klimmers: gefilmd in Paklenica! Op 1 en 2 oktober 2017 in Filmhuis De Spiegel.

Kaartjes en info >

Cold of Kalandar

Mustafa Kara
2015

Ontroerende film over Mehmet, die samen met zijn gezin probeert te overleven in een bouwvallige hut, ver van het moderne leven, hoog in de bergen van het Zwarte Zeegebied. Als de storm giert en de sneeuw door de kieren waait, huiver je mee…

Sherpa

Jennifer Peedom
2015

Jennifer Peedom was bezig met een film over  sherpa’s toen de grootste lawine uit de recente geschiedenis van de Mount Everest plaatsvond, waarbij 16 sherpa’s omkwamen. Het veranderde de focus van de documentaire, maar niet zozeer de insteek die de groeiende onrust van de sherpa-gemeenschap wilde weergeven. De documentaire laat de spagaat zien waarin de sherpa’s en hun familie zich bevinden.

Paths of the soul

Zhang Yang
2015

Elf Tibetaanse pelgrims zijn samen onderweg naar de heilige stad Lhasa, 2.000 km. verderop. Elke 3 stappen maken zij een diepe buiging waarvoor zij zich voorover op de grond laten vallen. Ieder heeft zijn eigen reden om deze bijna onmogelijke reis te maken. Een film die je aan het denken zet.

Mira

Lloyd Belcher
2016

Nepalees dorpsmeisjes hebben nauwelijks kansen om zich te ontwikkelen. Mira krijgt één kans en pakte die met beide handen aan. Ze wordt internationaal mountain runner. Deze documentaire over hoop en toewijding volgt de Nepalese terug naar haar geboortedorp, waar ze de foto´s en medailles uit verre landen laat zien, naar Kathmandu waar ze traint en offert in de tempel en tijdens internationale hardloopwedstrijden.

Simply the Worst

Franz Müller & Johannes Kürschner
2015

Günther en Hindrich zijn helemaal ziek van de slechtste winter in jaren. Zij willen gaan skiën in echte bergen. Bijvoorbeeld in de gevaarlijke, maar epische kloof van Lomnica in het Tatra gebergte. Mediastudenten Frans Müller en Johannes Kürschner maakten een hilarische korte film van de avontuurlijke reis van Günther en Hindrich.

Young Guns

Sender Films
2016

Maak kennis met de nieuwe sterren aan het firmament: de 14 jarige Ashima Shiraishi en de 15 jarige Kai Lightner. Deze twee jonge sportklimmers leren belangrijke lessen voor hun toekomstige carriere wanneer ze eens ergens anders gaan klimmen dan in hun vertrouwde omgeving.

The White Maze

Matthias Mayr
2016

Freeriders Matthias Haunholder en Matthias Mayr dromen ervan te skiën op de Gora Pobeda in Oost-Siberië. Een steile, vreselijk afgelegen top in een berggebied dat groter is dan de Alpen, en bovendien het koudste woongebied dat er bestaat. In de extreme kou vinden zij een betoverend landschap dat niet eerder is gefilmd.

Urmila – My memory is my power

Susan Gluth
2016

Urmila wil een eeuwenoud gebruik in Nepal veranderen. Toen ze zes was, werd ze door haar familie verkocht als slaaf. Op haar zeventiende werd ze bevrijd. Haar herinneringen aan haar jeugd als slaaf geven haar kracht om op te komen voor rechtvaardigheid. Deze indringende documentaire won de eerste prijs op het KIMFF 2017.

Ascent

Fiona Tan
2016

De heilige Japanse vulkaan Mount Fuji staat centraal in deze bijzondere film die is opgebouwd uit duizenden stills. Beelden van wereldberoemde kunstenaars, studiofoto’s, vakantiekiekjes en persfoto’s vertellen een verhaal, over de rol van fotografie en film, over geografie en cultuur, en over herinneringen die door beide ontstaan.

Big Trouble in a tiny tent

Johannes Hoffmann / Simon Platzer / Jakob Schweighofer
2016

Absurde humor en harde ski-actie. Via een magisch klein tentje komen drie ski-vrienden op onbekende plekken terecht, met fantastische ski-hellingen. Bij zijn première tijdens het filmfestival in St.Anton in Oostenrijk viel deze adrenalineverhogende komedie meteen in de prijzen.

Line Revolution

Alessandro d'Emilia
2016

Balanceren op een slappe band tussen twee rotspunten hoog in de bergen. Slackliners van over de hele wereld komen hiervoor elk jaar naar Monte Piana in de Dolomieten. Regisseur Alessandro d’Emilia begon de Highline Meeting in 2012. Met dit evenement op een locatie waar in de Eerste Wereldoorlog 18.000 soldaten zijn omgekomen, wil hij een boodschap van liefde en vrede afgeven.

Showdown at Horseshoe Hell

Zachary Barr, Peter Mortimer en Nick Rosen
2015

Het is een van de wildste klimfeestjes ter wereld: de 24 uur van Horsehoe Hell. Een maffe mix van ultramarathon en het Burning Man festival. Tijdens dit feestje is het de bedoeling zoveel mogelijk klimroutes af te leggen. Dat mag verkleed. En zeker ’s nachts, als je wil winnen.

Dadyaa: The Woodpeckers of Rotha

Pooja Gurung en Bibhusan Basnet
2016

In hun afgelegen bergdorpje, omringd door herinneringen, staan Atimaley en Devi voor een dilemma als een goede vriend zonder iets te zeggen vertrekt. Moeten zij blijven wonen met de spoken van vroeger, of ook het dorpje voorgoed verlaten? Deze magische korte film won Best Fiction tijdens het Kathmandu International Mountain Film Festival.

I View

Claudio Rossoni
2015

Simone Moro is een Italiaanse alpinist die menig achtduizender beklom. Maar hij is bovenal ook een mensenredder: in 2001 brak hij een beklimming in de Himalaya af om een Engelse klimmer te redden. Sinds 2009 vliegt hij met zijn eigen helicopter in Nepal en vliegt sindsdien gewaagde SAR-missies voor klimmers, trekkers en de inheemse bevolking.

 

Meru

Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi
2015

Drie elite-klimmers trachten de berg Meru Peak te bedwingen. Ze moeten niet alleen in gevecht met het gebergte maar ook met zichzelf en met obsessie en verlies zien om te gaan. Meru Peak is gelegen in het Himalayagebergte. Hij is 6660 meter hoog. De zogenaamde ‘Shark’s Fin’-route wordt gezien als een van de moeilijkste routes ter wereld. Deze leidt tot 6310 meter hoogte.

Het Bergdorpje

Roel Willems
2017

Een documentairefilm over het Limburgse ‘bergdorpje’ Vijlen.  Dorpen vergrijzen, ontgroenen en functies verdwijnen. De leefbaarheid en de saamhorigheid staan onder druk.  Jongeren vertrekken naar de stad. Problemen die Het Bergdorpje uiteraard kent, maar daar wonderwel  mee omgaat.

Never Melting Story

Guillaume Bertocchi
2016

Twee Franse avonturiers trekken op ski’s in drie weken over het onherbergzame Baffin Island tussen Canada en Groenland. Ze trotseren sneeuw, zandstorm en vooral ijzige temperaturen. Ze slagen erin uit de buurt van ijsberen te blijven en ondanks alle ontberingen te genieten van de fraaie ijslandschappen. Hoogtepunt is de tocht over een rivier met een twee meter dikke ijslaag vol bijzondere kleuren en patronen.

Lama La

Nischal Poudyal
2016

Lama La is een Nepalese roadmovie over een boeddhistische monnik die ten tijde van de burgeroorlog door de bergen trekt en daarbij een Maoïstische guerillastrijder op zijn pad vindt. Van elkaar gescheiden door totaal verschillende principes, trekken de twee gezamenlijk verder, de monnik naar een klooster in de stad, de rebel naar een volgende opdracht in de strijd tegen de regering. Gaandeweg ontstaat er wederzijds begrip en vriendschap.

Heimschnee

Johannes Aitzetmüller, Stephan Keck en Stefan Ager
2016

Een groep freeriders besluit de ‘beschaving’ de rug toe te keren uit onvrede over de manier waarop deze met de natuur en het klimaat omgaat. Zij trainen zich in zomerslaap om bij de eerste geur van sneeuw de bergen in te gaan: meters sneeuw, ongerepte berghellingen, ultieme afdalingen, vrijheid! Bijzonder: de filmcrew heeft alle locaties te voet, per hondenslee of heteluchtballon bezocht.

Generation Dry

Pierre Chauffour
2016

Door de klimaatveranderingen zijn er steeds minder plekken in de Alpen voor ijsklimmen. Gelukkig kan de mens zich aanpassen: hij creëerde dry tooling. Na 2 jaar filmen, meer dan 10 adembenemende locaties, vele interviews, duizenden foto’s en een continue ‘rush’ vond deze winter de première plaats van Generation Dry. De eerste film over dry tooling.

Heimatklänge

Stefan Schwietert
2007

Alles is klank en geluid in deze Zwitserse documentaire, die temidden van de bergen en in berghutten, een drietal Zwitserse stemkunstenaars portretteert: Christian Zehnder, Erika Stucky en Noldi Alder. Gezongen in alle geluiden die de menselijke stem maar voort kan brengen en in zangerig Schwyzerdütsch gesproken.  In het kader van WMC 2017 in Kerkrade.

The mountain yogi

Jaap Verhoeven
2016

Documentairemaker Jaap Verhoeven is geraakt door de eenvoud van de yogi Lama Govinda, maar valt tijdens het draaien van dit portret ook van de ene verbazing in de andere. Zo blijkt Lama Govinda erg te houden van dans en zang. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om te dansen en te zingen met de dorpelingen, die hem als een heilige vereren. In zijn geboortedorp Pooh wordt hij op handen gedragen.

 

Lukas & Abel: Vleugelbroertjes

Gerardo Olvares en Otmar Penker
2015

Zagen jullie Sepp de Wolvenvriend in Cotessen? Deze net zo spannende bergfilm gaat over Lukas die vriendschap sluit met een adelaar. Orginele titel: ‘Brothers of the wind’

Verso l’ignoto / Through the Unknown

Federico Santini
2016

Waarom trotseert iemand vrieskou, sneeuwstormen, ellendige omstandigheden en totale uitputting? Waarom beklimt iemand uitgerekend in de winter de moeilijke Nanga Parbat? Anders dan veel bergdocumentaires besteedt Through the Unknown veel aandacht aan de psychologie van de klimmer. Met fraai filmwerk, Pakistaanse gastvrijheid en treffende filosofische citaten.

Mystic Mountain

Tsering Dhondup
2015

Regisseur Tsering Dhondup was tien jaar toen hij met zijn vader van Tibet naar India vluchtte. Om de jongen af te leiden van de gevaren onderweg vertelde de vader hem een angstaanjagend sprookje. Het verhaal Mystic Mountain, over een verdwenen lijk, heeft Dhondup daarna nooit meer losgelaten. De film, opgenomen in Mustang, laat de traditionele Tibetaanse cultuur zien met yogi, orakel, orale traditie en met een positieve boodschap.

Doing it Scared

Matthew Newton
2016

Voor de kust van Tasmanië staat te midden van de grillige rotsen een ranke stenen pilaar, de Totempaal. Voor Paul Pritchard de meest sensationele rots ter wereld. Bij een beklimming ervan achttien jaar geleden liep hij ernstig hersenletsel op en verloor hij het gevoel in een deel van zijn lichaam. Deze korte documentaire doet verslag van zijn glorieuze terugkeer naar en op de Totempaal.

Last base

Aslak Danbolt
2014

Twee basejumpers gaan op een besneeuwde berg de as van hun neergestorte vriend verstrooien. De een staat op het punt vader te worden. Hij heeft zijn partner beloofd dat dit de laatste sprong wordt. Naderend onweer en onenigheid tussen de vrienden maken de onderneming opeens erg onzeker. Gaan ze springen? En wat gebeurt er met de as? In een kwartier bouwt regisseur Danbolt met minimale middelen grote spanning op.

In Between

Rolf Steinmann
2015

Sinds de prehistorie bewoont de muskusos het arctische gebied. Nu zit hij echter vast in de tijd. De ijskou is essentieel voor zijn overleven, en elke graad brengt zijn einde naderbij. Deze debuutfilm van cameraman Rolf Steinmann zet je aan het denken. Natuurlijk verval versneld door menselijk handelen.

Freedom under load

Pavol Barabáš
2016

‘Het belangrijkste van de bergen is de vrijheid.’ Dit geldt ook voor de mannen die dagelijks de berghutten in de Hoge Tatra bevoorraden. Deze documentaire laat zien waarom zij voor dit leven hebben gekozen en voorlopig niet zullen stoppen. Een film over de last die we allemaal dragen en vooral over de manier waarop we met de aarde zouden moeten om gaan.

Face to Face

Bertrand Delapierre
2016

Berggidsen Lorenz Frutiger en Louis Laurent nemen de kijker mee op een beklimming van de beroemde Noordwand van de Eiger. De zoektocht van deze professionals naar houvast op de steile wand wordt afgewisseld met historische beelden en interviews over eerdere beklimmingen. ‘Face to Face’ maakt je zo deelgenoot van de mythe van de Eiger.

Die Einsiedler

Ronny Trocker
2016

In het gure klimaat omgeven door hoge Alpentoppen kan elke keuze een levensvraag lijken. Marianne wil haar enig overgebleven zoon een eenzaam en hard boerenleven in de bergen besparen en heeft daar alles voor over. Als haar man onverwacht sterft, begraaft ze hem stilletjes in de bergen.

Eight and a half Circles

Gregor Kresal
2016

De 9 hellekringen van Dante’s Inferno: zo verbeeldt de Sloveense klimmer-filmmaker Gregor Kresal de expeditie naar Muztagh Tower in Pakistan. Een serie chaotische gebeurtenissen zet het leven van de klimmer op zijn kop. Voor de visuele effecten in dit waargebeurde verhaal heeft Gregor zijn eigen apparatuur ontwikkeld.

Climbing the Jungfrau

Frederick Harrison Burlingham
1915

Spectaculaire historische filmbeelden uit het begin van de vorige eeuw van drie mannen op de Jungfrau. De hele beklimming werd vastgelegd door bergklimmer en cameraman Frederick Harrison Burlingham. Met een oog voor toeristische motieven en technische klimopnames legde hij de lat voor klimfilms hoog. De Amerikaan was een van de vele buitenlandse filmmakers die zich sinds 1899 op de Zwitserse bergen toelegden.

Samuel in the Clouds

Pieter Van Eecke
2016

In Bolivia smelten de gletsjers en skilift- bediende Samuel ziet hulpeloos toe hoe de sneeuw verdwijnt. Documentaire over de consequenties van klimaatverandering voor de Zuid-Amerikaanse bevolking. In Filmhuis De Spiegel op 6 en 7 november 2016.

Sepp, de wolvenvriend

Xavier Koller
2015
Hoog in de bergen op de geitenboerderij woont de vrolijke jongen Sepp met zijn ouders. Sepp heeft een bijzondere gave, hij kan namelijk erg goed met dieren omgaan. Zo sluit hij ook vriendschap met een wolf. Wanneer Sepp met zijn ouders naar het dorp gaat, vallen alle zelfgemaakte kazen in de rivier. Het leven van Sepp staat volledig op zijn kop. Zijn ouders hebben geen geld meer om eten te kopen. Sepp gaat op zoek naar een oplossing…

Compostella

Freddy Mouchard
2016

Drie jaar lang volgde de filmmaker een aantal pelgrims in op deze ‘Jakobswegen’. Hij volgde de vier hoofdroutes door Frankrijk naar Santiago de Compostella om te eindigen op de Camino Francès in Spanje door prachtige natuur en wisselende landschappen.

Archieven: 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010

Bestel nu je tickets