Archief 2016

Lucinda

Riko Feijs
2015

Studenten van de opleiding Computer en Media Design aan de Faculty of Arts in Maastricht maakten voor het vak ‘storytelling’ korte interactieve bergfilms. Van de film ‘Lucinda’ maakten ze ook een lineaire versie…

Encounters at the end of the world

Werner Herzog
2007

Alleen al met alle films van Werner Herzog kunnen we jaren vooruit op het bergfilmfestival. Dit jaar vanwege het thema Poolnacht de Herzogiaanse ontmoetingen op de Zuidpool. Alleen al voor de prachtige muziek een aanrader!

Ixcanul

Jayro Bustamante
2015

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria samen met haar ouders. Maria staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Want hij droomt, net als zij, van een leven aan de ander kant van de vulkaan.

Dans op het ijs

Marc Cornelissen, Jo Dautzenberg
1996

De documentaire ‘Dans op het ijs’ (1996) over de eerste grote poolexpeditie van Marc Cornelissen is een eerlijk verslag van passie en ontberingen, en een barometer van de impact van klimaatverandering op de majestueuze witte ijswoestijn. De eerste schreden van een bevlogen poolvorser, die vorig jaar tragisch de dood vond in zijn geliefde maar onverbiddelijke ijswoestijn.

Altai – An Unexpected Fortune

Johannes Hoffmann
2015

Als je er ook van droomt om als eerste en enige op de meest prachtige hellingen te skiën in de ongerepte sneeuw, dan moet je deze documentaire zien. Vijf alpineskiërs reizen met deze droom naar het Russische Altajgebergte. En hun avontuur eindigt in onverwacht, puur skigeluk! Een genot om naar te kijken.

Sıra Dışı İnsanlar (Extraordinary People)

Orhan Tekeoğlu
2015

Bijzondere plekken creëren bijzondere mensen. Deze film van de Turkse regisseur Orhan Tekeoğlu laat de ideeën en uitvindingen zien van de mensen die hoog in de bergen bij de Zwarte Zee wonen. Tussen het blauw van de lucht en het blauw van de zee leven zij op een unieke manier hun leven.

Ma Forêt (My Forest)

Sébastien Pins
2012

Deze prachtige korte natuurfilm van Sébastien Pins uit Namen won verschillende filmprijzen. Kijk mee door de ogen van een kind naar de magie en mysterieuze schoonheid van het bos. ‘Bossen zijn heilige plekken en verdienen onze aandacht zodat de kinderen van onze kinderen ook het geluk hebben zulke momenten te delen.’

Rams

Grímur Hákonarson
2015

Het DMFF zonder schapenfilm? Deze tragikomische speelfilm met prachtige beelden van het IJslandse landschap won tijdens het Filmfestival van Cannes de hoofdprijs in het programma Un Certain Regard. Zien dus op dinsdag 7 maart in Filmhuis De Spiegel om 20.00 uur.

Beyond sleep

Boudewijn Koole
2016

De film is gebaseerd op de bestseller Nooit meer slapen van W.F. Hermans. De roman uit 1966 is een van de meest gelezen naoorlogse boeken en wordt gezien als een van de belangrijkste werken van W.F. Hermans. Het is een grandioos verhaal over de kracht van de natuur en de kracht van dromen.

Polárnik (The Polarman)

Pavol Barabáš
2014

De Poolgebieden zijn stille getuigen van ongelooflijke prestaties en grote drama’s. De verhalen over moed en avontuur fascineren een wereldwijd publiek. Wat verleidt mensen om af te reizen naar het koudste continent ter wereld? Misschien begrijpen we het door deze man te volgen die probeert te overleven in het onherbergzame ijslandschap.

Panaroma

Jon Herranz
2015

In juli 2014 onderneemt Edu Marin een van de grootste uitdagingen in zijn leven: samen met zijn 62-jarige vader Francisco Marin ‘Novato’ de ‘Panaroma’ beklimmen, de legendarische route die Alex Huber in 2007 opende. Regisseur Jon Herranz maakte een prijswinnende documentaire van deze indrukwekkende sportieve prestatie.

Programma:

Middag

K2 and the Invisible Footmen

Iara Lee
2015

Vredesactivist en filmmaker Iara Lee stelt de mensen die het beklimmen van de hoogste bergen mogelijk maken centraal: Pakistaanse dragers en Nepalese sherpa’s. Te midden van adembenemende beelden schetst zij de dagelijkse offers van de dragers en de moed van de inheemse klimmers die ondanks eerdere ervaringen terugkeren naar K2.

Programma:

Middag

The Citadel

Alistair Lee
2015

De eerste bergfilm in ultrahoge 4k-resolutie, over een indrukwekkende eerste beklimming: deze spectaculaire film mag je niet missen! Op een manier die je niet eerder hebt meegemaakt, volgen we de Britse alpinisten Matt Helliker en Jon Bracey tijdens hun voorbereiding en beklimming van de gevaarlijke, verafgelegen Citadel in Alaska.

Streif – One Hell of a Ride

Gerald Salmina
2014

Deze actiefilm vol sneeuw, passie en testosteron over de 75ste editie van de Hahnenkammafdaling in Kitzbühel geeft je vleugels. Een jaar voorbereiding wordt in anderhalf uur samengevat, wat zorgt voor spanning, drama en vooral veel spectaculaire actie.

Programma:

Middag

Across the Ice – The Greenland Victory March

Sebastian Copeland
2013

In 2010 staken Sebastian Copeland en Eric McNair-Landry de ijsvlakte van Groenland over. Tijdens deze 2300 kilometer lange reis moesten zij onder meer een week in hun tentje schuilen voor een enorme storm en haalden zij een nieuw wereldrecord door binnen 24 uur 595 km. te reizen met kites en ski’s.

Slow West

John Maclean
2015

Deze visueel aantrekkelijke western moet je gezien hebben: naast lovende recensies won de film de Grote Juryprijs van het Sundance Filmfestival. Ga mee met de jonge Schotse Jay die met hulp van een premiejager op zoek gaat naar zijn geliefde die is vertrokken naar het Wilde Westen.

School among Glaciers

Dorji Wangchuk
2003

Een onderwijzer is onderweg naar Lunana, in een hoge onherbergzame vallei in Bhutan. Zijn reis leidt naar een nomadisch volk dat minder dom blijkt dan de verhalen hem deden vermoeden. Een bijzondere documentaire van de regisseur van ‘Rocking the Himalayan Kingdom – Bløf in Bhutan’.

K2 – Touching the Sky

Eliza Kubarska
2015

Begrijp jij de aantrekkingskracht van de bergen? Wat is een beklimming jou waard? Afgewisseld met archiefbeelden en interviews met overlevenden gaat een groep reizigers naar het basiskamp van de K2. De plek waar hun vader of moeder ooit is vertrokken en nooit meer teruggekomen. Zou jij dat kunnen?

Programma:

Avond

The Other Final

Johan Kramer
2003

Op dezelfde dag dat miljoenen mensen de finale van het WK voetbal in 2002 bekijken, ontmoeten de twee laagst geklasseerde voetbalteams van de wereldranglijst elkaar voor ‘de andere finale’ in het Changlimithang stadion in Bhutan. Voetbal kan mensen en culturen verbinden, en soms is erbij zijn al de grootste prestatie

Sunakali

Bhojraj Bhat
2013

‘Sunakali’ is een mooie documentaire over een groepje meisjes uit een afgelegen bergdorpje in Nepal dat na stiekeme potjes voetbal ineens hun school mag vertegenwoordigen en dan kans maakt op het voetbalkampioenschap.

Tanna

Martin Butler en Bentley Dean
2015

Romantisch drama bij het DMFF in een waargebeurd verhaal uit de geschiedenis van de Yakel, een stam op het vulkanische eiland Tanna in de Stille Oceaan. Een jong stelletje kiest voor de liefde en riskeert daarmee een stammenoorlog. Bij de wereldpremière in Venetië won ‘Tanna’ de Publieksprijs en Beste Cinematografie.

Petit Dru Nordwand – Der Zerfallene Berg

Jochen Hemmleb
2012

Een van de publieksfavorieten vorig jaar was de film over de beklimming van de Cogna-route op de Matterhorn. Deze keer uit de serie beroemde noordwanden der Alpen een spectaculaire film zien over de beklimming van de Petit Dru. Nederlandse première.

Theeb

Naji Abu Nowar
2014

Een verrassende Western? Nee, een Eastern! In een onherbergzaam woestijnlandschap in het Midden-Oosten volgt een kleine bedoeïen stiekem zijn oudere broer die een verdwaalde Britse officier op weg helpt. ‘Theeb’ won de prijs voor Beste Film in Venetië en Beste Debuutfilm in Londen.

Lo Sum Choe Sum (3 Year 3 Month Retreat)

Dechen Roder
2015

Een korte film over een jong meisje dat op zoek is naar waarheid en hoger inzicht in een wereld vol oordelen. Deze korte film ging als eerste Bhutanese productie in première in Berlijn en is genomineerd voor beste korte film op de filmfestivals van Berlijn en Fribourg.

Programma:

Avond

Acrophobia – I’m afraid of Heights

Philippe Woodtli
2015

Stel je voor dat je basejumper bent, en hoogtevrees hebt! Deze korte film laat in een paar lange minuten zien waarom de intense gevoelens van een basejump elke keer weer opwegen tegen alle gevoelens van angst. ‘Je doet het of je doet het niet, er zit niets tussen’, aldus regisseur Philippe Woodtli.

Programma:

Middag

TOM

Angel Esteban & Elena Goatelli
2015

Nog voordat hij geboren was, stond Tom al op de top van de Eiger. Voor hem is het gewoon dat zijn leven in het teken van klimmen staat. Toch is het best bijzonder wat deze jongen gewoon doet. Bijvoorbeeld de zes klassieke Alpentoppen solo beklimmen in het winterseizoen.

Programma:

Avond

DMFF Official Selection 2016

Kurai, Kurai  – Tales on the Wind

Marjoleine Boonstra
2014

Kurai is een stekelig tuimelkruid, een plant die zich losmaakt van zijn wortels en zich door de wind laat voortblazen over het eindeloze steppelandschap – een plant met vele verhalen.
Eind twintiger Emo, teleurgesteld in de liefde, gaat op reis door het land van zijn moeder, het land van de kurai.

#82summits

Samuel Gyger
2015

Klimmer Ueli Steck en zijn rechterhand Daniel Mader willen in de zomer van 2015 alle Alpentoppen boven de 4.000m. beklimmen. Dat zijn 82 toppen in Zwitserland, Italië en Frankrijk. Die reis van 1.000km. willen ze bovendien op spierkracht volbrengen. Samuel Gyger maakte van dit ambitieuze project een documentaire berg-roadmovie.

Programma:

Middag

Bhagyale Bachekaharu – Nepal Earthquake: Heroes, Survivors and Miracles

Ganesh Panday
2015

De grens tussen de geweldige natuur en natuurgeweld is soms onverwacht smal. Op 25 april 2015 wordt Nepal, het land van de Himalaya en Mount Everest, getroffen door een verwoestende aardbeving (7.8). In een aangrijpende documentaire toont Ganesh Panday het verhaal van zeven overlevenden en hun redders.

 

Cycle me home – Transsylvania

Levente Klára en Máté Pálla
2015

Deze fietsfilm moet je gezien hebben, ook al ben je geen fietser. Het Cycle me home-team fietste en filmde enkele weken in de bergen en bossen van Transsylvanië. Het levert een boeiend portret op van deze regio die veel mensen van naam kennen, maar nog nooit gezien hebben.

The Race of my Life (skateboarder vs. paraglider)

Benjamin Jordan
2016

Als je van adrenaline, skateboarden of downhill racen houdt, is dit een film voor jou. In deze korte film daagt kampioen downhill skateboarden, Patrick Switzer, paraglider Benjamin Jordan uit voor een duel. Wie zal er winnen?

Programma:

Avond

Das Goldene Licht

Catalina Jordan Alvarez
2010

Deze experimentele, feministische film van Catalina Jordan Alvarez mixt fantasie, performance en theater tegen de imposante achtergrond van de Zwitserse Alpen. Een kleindochter is op bezoek bij haar oma in de Alpen. ’s Ochtends is haar oma verdwenen, en Anna gaat op zoek naar haar.

Programma:

Avond

Snowglobe: Ascend to the source

Laure Muller-Fuega
2014

‘Snowglobe’ is een sprookjesachtige reis door bergwater. Een kindje speelt aan een bergmeer met een sneeuwbol. Als de sneeuwbol in het water valt, wordt hij opgevangen door een freediver die ermee terug naar de bron van het water zwemt. Met deze korte film wil Laure Muller-Fuega aandacht vragen voor duurzaam watergebruik.

Winterslaap in Lukomir

Niels van Koevorden
2010

Blij met sneeuw?! Het Bosnische bergdorpje Lukomir ligt zo afgelegen dat het elke winter door de sneeuw maandenlang is afgesloten van de wereld. Een Nederlandse filmcrew liet zich ook insneeuwen om op het ritme van de achtergebleven bewoners te volgen hoe zij de winter, en elkaar overleven.

Programma:

Middag

Ascension

Martin de Coudenhove e.a.
2013

Deze briljante animatie moet je gezien hebben. Hij won diverse prijzen voor beste film, animatie en muziek. Als er een prijs was voor zwarte humor dan stond die ook in de prijzenkast. Dat alles voor een kort verhaal over twee klimmers, die begin 20ste eeuw een Mariabeeld meedragen naar een bergtop…

La Quête d’inspiration

Mattieu Le Lay
2012

Deze documentaire van de Franse filmmaker Mathieu Le Lay en fotograaf Alexandre Deschaumes kreeg op het filmfestival in Poprad een speciale prijs ‘voor het vereeuwigen van de onbenoembare schoonheid van de natuur’. Beide mannen zoeken naar een persoonlijke, magische verbeelding van de natuur, met als resultaat deze fraaie film.

The Mountain Funeral

Jonathan Johnson
2014

De Amerikaanse kunstenaar Jonathan Johnson combineert in deze korte film beelden van het berglandschap in IJsland met het verhaal van een oude man die als jongen een bijzondere begrafenis bijwoonde in de Appalachen.

Ninì

Gigi Giustiniani
2014

In 1932 ontmoeten Gabriele Boccalatte en Ninì Pietrasanta elkaar op de Monte Bianco. Zij worden verliefd en ontdekken in de jaren daarna verschillende alpiene routes. Zij leggen hun vorderingen vast met foto en film. Hun zoon Lorenzo vindt in 2000 het historische filmmateriaal, waarmee de Italiaan Gigi Giustiniani een documentaire maakte.

Programma:

Middag

Into the Mountain

Chuang Shiang-An
2015

In deze korte film van de Taiwanese filmstudent Chuang Shiang-An worstelt A-Hui met de dood van zijn vrouw. Hij is vastbesloten een einde aan zijn leven te maken bij de berg waar zijn vrouw omkwam bij een busongeluk. Ontmoetingen met een schoolmeisje en inheemse jager zetten hem echter aan het denken.

Programma:

Avond

De vergeten held – Sjef van Dongen

Frans Mouws
2014

Filmmaker Frans Mouws wil met zijn documentaire de vergeten Nederlandse poolheld Sjef van Dongen uit de vergetelheid halen. Sjef van Dongen raakte in 1928 betrokken bij de internationale reddingsactie voor de poolexpeditie van de Italiaanse generaal Nobile die met zijn zeppelin was neergestort op het arctische ijs.

Simply the Worst

Franz Müller & Johannes Kürschner
2015

Günther en Hindrich zijn helemaal ziek van de slechtste winter in jaren. Zij willen gaan skiën in echte bergen. Bijvoorbeeld in de gevaarlijke, maar epische kloof van Lomnica in het Tatra gebergte. Mediastudenten Frans Müller en Johannes Kürschner maakten een hilarische korte film van de avontuurlijke reis van Günther en Hindrich.

Programma:

Middag

First Ascent – Kunyang Chhish East

Matteo Vittorel
2014

Een kort verhaal van regisseur Matteo Vettorel over kapotte vingers, vriendschap en plezier bij de eerste succesvolle beklimming van de Kunyang Chhish East in Pakistan. Met eenvoudige middelen een prachtige film!

Dodo’s Delight

Sean Villanueva O'Driscoll
2015

Shining bright in blue and white, it’s the Dodo’s Delight! Krijg de melodie van dit liedje maar eens uit je hoofd, als je deze film hebt gezien. Een nieuw muzikaal klimavontuur van Sean Villanueva O’Driscoll, Benjamin Ditto, Olivier Favresse, Nicolas Favresse en kapitein Bob Shepton in Groenland.

Der Stille Berg

Ernst Gossner
2014

Een van de meest bizarre slagvelden van de eerste wereldoorlog bevond zich in de Dolomieten, waar gevechten op duizelingwekkende rotswanden plaatsvonden en de loopgraven over toppen en door bergen slingerden. Een aangrijpend liefdesdrama in een krankzinnige wereld in een decor van steile rotsen en bergtoppen met William Moseley en Claudia Cardinale.

The Great White Silence

Herbert Ponting
1924

Jaren na de fatale expeditie van Captain Scott naar de Zuidpool verscheen deze magistrale film van fotograaf en expeditiefilmer Herbert Ponting. De briljante beelden werden onder de meest erbarmelijke omstandigheden gemaakt en maakten diepe indruk op het publiek. De prachtig gerestaureerde versie met live muzikale begeleiding door componist Kevin Toma ging vorig jaar bij DMFF Utrecht in première.

Archieven: 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010

Bestel nu je tickets