Archief 2015

Beyond the edge

Leanne Pooley
2013

Nederlandse première
Gedramatiseerde documentaire over de historische beklimming door de sherpa Tenzing Norgay en de Nieuw Zeelander Edmund Hillary van Mt.Everest in 1953. Nu het basiskamp van Mount Everest wel een pretpark lijkt en elke expeditie een commercieel circus, geeft deze film een indringend en nostalgisch beeld van de eerste beklimming van de hoogste top van de wereld.

The Red Door

Tashi Gyeltshen
2014

Deze korte film is een beeldschone verfilming van ons levenspad. Een man is onderweg met een rode deur door veranderende landschappen, de bergen in. Daar opent hij de deur en stapt binnen. Met deze onnatuurlijk mooie film verwerkte Tashi Gyelsthen de zelfmoord van zijn neef.

L’Ultimo Pastore

Marco Bonfanti
2012

Nederlandse première
Schapen komen we vaker tegen op het bergfilmfestival. Deze keer trekt een herder met zijn kudde uit de bergen naar hartje Milaan om stadskinderen kennis te laten maken met een uitstervend beroep en te laten zien waar de wol en de ‘pecorino’ vandaan komt. De méér dan 700 schapen op Piazza del Duomo waren wereldnieuws!

Hemelbestormers / Killerslope

Geertjan Lassche
2014

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche gaat in april 2014 mee met een Nederlandse expeditie naar Himalaya-reus Cho Oyu (8201m.) om te ontdekken wat ‘hemelbestormers’ ten diepste drijft. 
Universele dilemma’s in en over de bergsport krijgen een gezicht naarmate de top dichterbij komt.

Chasing Ice

Jeff Orlowski
2012

Een confronterende documentaire waarin James Balog, fotograaf van National Geographic, het terugtrekken van het poolijs in beeld probeert te brengen.

Sous les ailes de l’hippocampe

François Suchel
2014

Nederlandse première
Nadat hij de wereld over was gevlogen zonder hem echt te zien, besloot piloot François Suchel de vliegroute Guangzhou-Parijs te fietsen. Hij wilde weten wat hij boven in de lucht miste aan geuren, smaken en talen beneden. Zijn reis en de bijzondere plekken en mensen die hij tegenkwam heeft hij vastgelegd op film.

Klang der Stille

Adrian Goiginger
2014

Benelux première
Een zonnige winterse dag met verse sneeuw ergens hoog in de Oostenrijkse alpen. De perfecte omstandigheden voor Stefan en Björn, twee professionele free-riders. Genieten van de poedersneeuw, face-shots, het zonnetje…. na een harde knal wordt het adembenemend stil. Een adembenemende film die elke freerider, toerskier en sneeuwschoen wandelaar gezien moet hebben!

 

Broken Hill Blues

Sofia Norlin
2013

Nederlandse première
Wat doet het met je als je opgroeit in een industriestad, waar alles staat in het teken van de mijn? Om aan de greep te ontkomen vlucht een van de hoofdpersonen de bergen in. Deze film wordt vertoond naar aanleiding van het Jaar van de Mijnen, het themajaar van de voormalige mijnstreek van Nederland over haar herkomst.

DMFF Mountainbike Special

Dennis Jennekens
2015

Onze gastprogrammeur Dennis Jennekens heeft speciaal voor voor fietsfreaks en fietsfilmfans een programma Samengesteld met de beste MTBfilms van dit moment.  Leun lekker achterover en verbaas je over de coolest moves, hardest tricks en awesome downhills in de Fietsfreakfilmzaal…
Deze film maak deel uit van de MTB-special

 

The Mystery of the Arctic Cairn

Kyle O'Donoghue
2014

Een arctisch avontuur met een historische twist- Een 1000km lange heroïsche tocht door de arctische wildernis.
Tobias Thorleifsson een ‘polar nerd’ met een bijzondere droom. Hij wil de historische arctische reis naar het hoge noorden van Canada van Otto Svedrup herhalen. Hij doorstaat samen met zijn team van sledehonden sneeuwstormen, kruiend zeeijs en lage temperaturen. Zal hij zijn doel bereiken?

Valley Uprising

Sender Films
2014

Een mooi relaas over de klimgeschiedenis van het Yosemite National Park. Een nu al historische documentaire die iedere klimmer en bergliefhebber gezien moet hebben.

Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner

Werner Herzog
1974

In de winter van 1973-1974 breekt de jonge Zwitserse beeldhouwer Walter Steiner diverse schansrecords. Uit zijn passie voor het skispringen, of skivliegen zoals hij het zelf liever noemt, laat hij zich onder druk zetten om verder te springen dan de pistes toelaten.

Mountain Bike Out of The Box IRAN

UPRISING Productions
2015

Wereld premiere!
Mountain Bike Out of The Box IRAN is een film over een spannende road trip met een aantal buitengewone hoofdrolspelers. In deze film zal de Iraanse jeugd laten zien dat er een ander Iran bestaat- ver weg van de as van het kwaad en atoom politiek. De film is een mix van een actie-, documentaire- en portret film. Onverwacht, authentiek en niet-mainstream.

Deze film maak deel uit van de MTB-special

The Cave Connection: Into the Unknown

Niko Jäger
2014

In ‘The Cave Connection’ zoekt een team speleologen een verbinding  tussen twee grottenstelsels in de wildernis van Nieuw Zeeland. Hou je adem in voor deze beklemmende documentaire in het kader van het Jaar van de Mijnen.

The Fall

Andreas Thaulow
2014

Nederlandse première
Agnes en Ragnar bereiden zich voor op het beklimmen van de steile wand van een fjord in Noord-Noorwegen. In deze gevaarlijke omgeving is vertrouwen een absolute voorwaarde. Dit vertrouwen komt onder druk te staan als Agnes achter een geheim van Ragnar komt.

Icefall

Joseph Areddy
2013

Nederlandse première
In vier minuten neemt deze film u mee in een ijzingwekkende schoonheid van het ijsklimmen. Een fantastische combinatie van filmtechnieken, licht effecten en getalenteerde atleten laten u kennis maken met deze mooie sport op de ijswatervallen in Noorwegen.

Matterhorn: Das letzte Wort hat der Berg – Pioniere der Nordwand

Jochen Hemmleb, Gerald Salmina
2012

Nederlandse première
Berggids Michael Lerjen en zijn Argentijnse klimpartner proberen de uitdagende ‘Gogna-route’ op de Matterhorn noordwand als eerste touwgroep in een dag te beklimmen. Een beklimming in historisch perspectief op een van de beruchtste noordwanden in de Alpen.

 

Nowhere place

Susanne Opstal
2014

Lichting 2014 van de Nederlandse Filmacademie maakte een essayistische documentaire over de vraag waar iemand de essentie van zijn bestaan kan vinden. Deze afstudeerdocumentaire volgt onder andere bergbeklimmer Wilco van Rooijen in zijn zoektocht. Een briljante debuutfilm van Susanne Opstal.

Sati

Bartłomiej Świderski
2013

Een indringende necrologie van de Poolse expeditieklimmer Piotr Morawski. De film won op het filmfestival in Trento de Gouden Gentian van de Italiaanse Alpen Vereniging.

Fabiola

Karlijn Milder, Mats Logen, Lotte Milder
2014

Debuutfilm van Karlijn Milder, Mats Logen en Lotte Milder over het meisje Fabiola dat opgroeit in de bergen.

Cerro Torre: A snowball’s chance in hell

Thomas Dirnhofer
2013

Wanneer je de beste sportklimmer bent van de wereld, ben je dan ook een goede alpinist? David Lama, de jongste wereldkampioen sportklimmen, zoekt dat uit in Patagonië. Tegelijkertijd komt de historie van deze route ook aan bod en biedt deze film een mooi inzicht in de tot standkoming van zo’n uiterst moeilijke productie.

The best medicine

Peter Slavik

We leven in gekke tijden. De wekker schopt je onder je kont elke ochtend en vervolgens springen we onderdanig in een eindeloze wervelwind van drukte, haast en problemen.
De huisarts heeft er een medicijn voor; laat het stadsleven achter je en kijk waar je mountainbike je brengt.
Deze film maak deel uit van de MTB-special

Heard from Herders

Larisa Pelle & Apaar Tuli
2014

Benelux première
Het leven van de herders hoog in het Pamir gebergte in Tajikistan vergt een nomaden bestaan. Hard werken zou je denken, de herders zelf beleven het anders.
Kijk en geniet van deze fraaie en korte documentaire!

Postmen in the Mountains

Jianqi Huo
1999

Vergezeld door zijn Duitse herder loopt een anonieme postbode al 25 jaar van afgelegen dorp naar dorp naar afgelegen dorpje zijn ronde. Zijn zoon, die hij nauwelijks kent, moet de fakkel overnemen.  Postmen in the Mountains speelt zich af in 1980 in de sprookjesachtige wildernis van de Hunan Provincie en is een visueel zeer sterke film.

Presque des Frères

Euf Holthof / Dick Heslinga
2015

Een onwaarschijnlijke band tussen de legendarische, Franse top-alpinist Lionel Terray en de Nederlandse geoloog Tom de Booij. Samen hebben ze het Nederlandse alpinisme op de kaart gezet en de samenwerking is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bijzondere vriendschap. Ze werden, zoals Lionel het in zijn boek ‘Les conquérants de l’inutile’ beschrijft, bijna broers. Lionel’s dood in 1965 en de speciale band tussen deze twee mannen krijgt dit jaar, bijna 50 jaar later, eindelijk de aandacht die het verdient.

The Rise of Enduro

Shimano

Benelux premiere!
Enduro domineert de mountainbike wereld . Dit format – dankzij de aantrekkingskracht op DH racers , XC rijders en elk type rijder er tussen – is in snel tempo de meest populaire vorm van mountainbike racen aan het worden.

The Rise of Enduro duikt in de roots van deze nieuwe tak van mountainbiken en tegelijkertijd toont het een aantal van ’s werelds meest gerespecteerde rijders terwijl ze tegen elkaar racen in de meest epische, adembenemende berggebieden van de wereld.

Deze film maak deel uit van de MTB-special

 

Determination

Jacob Slot
2014

Geïnspireerd door Sloveense alpinisten als Marko Prezelj en Silvo Karo ontwikkelde Luka Lindič een eigen band met de bergen. In dit korte filmportret van alpinist en filmmaker Jacob Slot deelt de jonge atleet, die lijkt ‘geboren met ervaring’, zijn gedachten over alpinisme, klimmen en het leven hoog in de bergen.

Nord

Rune Denstad Langlo
2009

Als gevolg van een zenuwinzinking leidt voormalig skiër Jomar een geïsoleerd bestaan als bewaker op de skipiste. Wanneer hij te weten komt dat hij wellicht de vader is van een kind in het hoge noorden, begint hij aan een lange reis op zijn sneeuwscooter met vijf liter alcohol als zijn enige voorraad. Jomar lijkt alles te doen om te voorkomen dat hij zijn bestemming bereikt en komt daarbij in merkwaardige situaties terecht.

EnAbled

Allard Faas / Chilo Oostergetel
2014

De Nederlandse Film enAbled, met daar in olympisch gouden medaillewinnares Bibian Mentel en X-Games winnaar K-J van der Klooster, gaat over de baas zijn over je eigen grenzen, het recht om te mogen vallen en de kunst van het opstaan.

Tijdens het DMFF alleen te zien op woensdag 25 februari bij Adelante in Hoensbroek.

Wall of paine

Raphaël Jochead
2014

Deze fraaie inzending voor de DMFF Awards gaat over big wall klimmen in Patagonië. Deze film is te zien op vrijdagavond 28 februari bij I-Vy in Sittard.

A passion for new routing

Yannick Boissenot
2014

Een bijzondere film over een bijzondere man: Michel Piola is een van de beroemdste routebouwers in de klimwereld. Deze film is te zien op vrijdagavond 28 februari bij I-Vy in Sittard.

The Great White Silence

Herbert Ponting
1924

Jaren na de fatale expeditie van Captain Scott naar de Zuidpool verscheen deze magistrale film van fotograaf en expeditiefilmer Herbert Ponting. De briljante beelden werden onder de meest erbarmelijke omstandigheden gemaakt en maakten diepe indruk op het publiek. De prachtig gerestaureerde versie met live muzikale begeleiding door componist Kevin Toma ging vorig jaar bij DMFF Utrecht in première.

Inleiding Presques des frères

Ernst Arbouw

Discussie Hemelbestormers

Matthijs de Winter

Lezing/ Workshop ‘Actioncam’

Lars Veenstra

Actioncams
Iedereen kent ze wel, pocketcamera’s als de GoPro Hero’s en Denver actioncams. Met name de afgelopen twee jaar is het gebruik van deze kleine, maar krachtige camera’s enorm toegenomen. Ook de bijbehorende gadgets, van selfiesticks tot drone’s, fleuren het straatbeeld inmiddels geregeld op. In deze workshop, een samenwerking tussen Cinesud en Dutch Mountain Film Festival, vertelt Lars Veenstra over filmmaken met actioncams en richt hij zich met name op de realisatie van storytelling met deze pocketcamera’s, in plaats van het enkel schieten van mooie of gave plaatjes. Ook neemt hij verschillende actioncams en gadgets mee ter illustratie.

Deze workshop maak deel uit van de MTB-special

 

Premières ‘Mijn Film’ project


2015

In het project ‘Mijn Film’ komen drie kunstdisciplines samen: literatuur, film en muziek. Jaarlijks worden minstens drie korte (poëtische) films (van maximaal 120 seconden) vervaardigd rond één centraal thema. De films zijn allemaal geïnspireerd op poëzie- en prozateksten rond één thema die door Euregionale schrijftalenten worden aangeleverd. (Eu)regionale componisten zorgen voor een muzikale begeleiding.

Opening DMFF Foto expositie

Paul Lahaye

Tijdens het filmfestival in Chamonix afgelopen zomer legde onze fotocurator Paul Lahaye de eerste contacten voor de DMFF 2015 Foto Expositie. Er zijn weer drie internationale fotografen geselecteerd met elk hun eigen thema. Een ding hebben deze fotografen met elkaar gemeen: de passie voor de bergen en de kwaliteit van hun foto’s. Het prachtige beeldmateriaal is tijdens het festival te bewonderen samen met de tien beste inzendingen van de DMFF fotowedstrijd, die deze keer gewonnen werd door Ruben Emanuel.
Lees hier meer.

Prijsuitreiking Fotowedstrijd ‘Waar de bergen beginnen’


Uitreiking DMFF Awards 2015

DMFF Jury
2015

Voor de tweede keer worden de DMFF bergfilmawards uitgereikt.

De DMFF-Award ‘Grand Prix’

De Best Newcomer Prize

DMFF Scenarioprijs

En extra: Parkstad Limburg Prijs

Winnende film 1 ‘DMFF-Award’

DMFF Jury
2015

Voor de tweede keer worden de DMFF bergfilmawards uitgereikt.

De DMFF-Award ‘Grand Prix’

De Best Newcomer Prize

DMFF Scenarioprijs

En extra: Parkstad Limburg Prijs

De winnende films worden achtereenvolgens vertoond na de prijsuitreiking

Winnende film 2 ‘Best Newcomer Prize’

DMFF jury
2015

Voor de tweede keer worden de DMFF bergfilmawards uitgereikt.

De DMFF-Award ‘Grand Prix’

De Best Newcomer Prize

DMFF Scenarioprijs

En extra: Parkstad Limburg Prijs

De winnende films worden achtereenvolgens vertoond na de prijsuitreiking

Winnende film 3 DMFF award


Archieven: 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010

Bestel nu je tickets